brusszel


Életet menthet, mégsem járunk szűrésekre

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.05.24  11:55   
mail
nyomtatás
Életet menthetnek a szűrővizsgálatok, segítenek a súlyos betegségek megelőzésében - vélekedtek a magyarok az Ipsos Health Egészségpercek kutatássorozatának legfrissebb felmérése során. Elenyészően kevesen állították, hogy a betegségekkel elegendő csak akkor foglalkozni, amikor már megjelentek a tünetek. Nem jellemző az „amit nem tudok, az nem fáj" - hozzáállás. A felelős gondolkodás a nőkre jellemzőbb. Az összlakosság körében a tüdőszűrés, az általános laborvizsgálat és a koleszterinszint mérés a leglátogatottabb - áll a Figyelő Online-hoz eljuttatott felmérésben.
Tüdőszűrésen a válaszadók fele vett részt az elmúlt egy évben, s népszerű még az általános laborvizsgálat, valamint a koleszterinmérés. A nőket érintő szűrővizsgálatokon a nők nagyobb arányban részt vesznek, mint a férfiak prosztataszűrésen. A nők jobbára általános nőgyógyászati vizsgálatra, méhnyakrák-szűrésre és mammográfiai vizsgálatra jelentkeznek. Ugyanakkor a női és a férfi szűrővizsgálatokon sem jellemző a rendszeres részvétel a magyar lakosság körében. Általános nőgyógyászati szűrővizsgálaton is csak a nők mintegy harmada vett részt az elmúlt egy évben.

A női és férfi szűrővizsgálatok esetén jellemzően az alacsonyabb iskolai végzettségűek kisebb arányban vesznek részt, mint a diplomások. A település típusa nem befolyásolja szignifikánsan a szűrővizsgálatok látogatottságát. Kivétel az általános nőgyógyászati vizsgálat, amelyen a megyeszékhelyen lakók nagyobb arányban vesznek részt. A szűrések megítélése pozitív, ám a látogatottság összességében még mindig alacsony, nem rendszeres hazánkban - erősítette meg a kutatás.
Az öt legjellemzőbb betegség Magyarországon: a magas vérnyomás, az ízületi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. A nők körében különösen az ízületi betegségek, a daganatos betegségek, az allergia és a csontritkulás előfordulásának valószínűsége nagyobb.

A fiatalabb korosztályokban az allergia a legjellemzőbb betegség, míg a 40-49 éves korcsoportban már a magas vérnyomás a legfőbb probléma. Az idősebbek körében a betegségekben való érintettség aránya, illetve a jellemző betegségek száma is nő. Nemek szerinti eltérés: a 40-49 éves nők körében a magas koleszterin és az allergia, az 50-59 éves férfiaknál a magas vérnyomás és a szív és érrendszeri betegség; 60 évnél idősebb nőknél pedig a csontritkulás és az ízületi betegség jellemezőbb.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.