brusszel


Nem érdekelte a cseheket az EP-választás

Figyelő Online
2014.05.24  15:32   
mail
nyomtatás
Nagy valószínűséggel rendkívül alacsony volt a részvétel a csehországi európai parlamenti választáson.
A közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) és a CTK hírügynökség egybehangzó, de egymástól függetlenül készített felmérése szerint a szombat délután kettőkor zárult EP-választáson az arra jogosult választók csak mintegy 20 százaléka vett részt. Ez kevesebb, mint a két korábbi EP-választáson, amikor a részvétel 28-29 százalékos volt.

A hivatalos eredményt, beleértve a részvételi adatokat is, csak vasárnap este 11 óra után hozza nyilvánosságra a cseh statisztikai hivatal, ugyanis ekkor fog az összes uniós országban lezárulni a szavazás.

A választások előtt készített összes felmérés azt jelezte, hogy a Csehországnak járó 21 mandátum közül a legtöbbet a két legerősebb kormánypárt, az Igen (ANO) mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szerzi meg, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és a jobboldali TOP 09 előtt.

A Mladá Fronta Dnes című napilap által a választások idején készített legfrissebb felmérés szerint azonban az EP-választást a TOP 09 nyerte 18 százalékkal, a szociáldemokraták 17 százalékot, míg az Igen 15,5 százalékot kapott. A kommunisták 11 százalékot, a kereszténydemokraták (KDU-CSL) és a polgári demokraták (ODS) egyaránt 9,5-9,5 százalékot kaptak.

A hat parlamenti párton kívül még két parlamenten kívüli tömörülés kaphat 4,5 százalékot, ami közel van az ötszázalékos küszöbhöz. E felmérés alapján tehát 6-8 pártnak van mandátumszerzési esélye.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.