brusszel


Értékelt a Bosch

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2014.05.26  10:37   
mail
nyomtatás
„A Bosch hagyományos erősségei - az innovációs erő, a magas minőségi színvonal, a globális jelenlét és a vállalati kultúra integrációs ereje - szintén értéket képviselnek a hálózatba kapcsolt világban" - szögezte le Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a vállalat közelmúltban megrendezett németországi éves sajtótájékoztatóján.
Emellett a Bosch piacvezetőnek számít a mikromechanikai érzékelők (MEMS) terén is, ami kulcstechnológiát jelent a termékek internetes hálózatba kapcsolása esetén. Az érzékelők a technikai támogatás új formáját teszik lehetővé a mindennapokban - ilyen például a saját magát vezető autó vagy az intelligens otthon. A Bosch stratégiai célkitűzése, hogy megoldásokat hozzon létre a hálózatba kapcsolt mobilitás, a hálózatba kapcsolt gyártás, a hálózatba kapcsolt energiarendszerek és a hálózatba kapcsolt épületek számára.


A Bosch árbevétel-növekedéssel kezdte az új évet minden üzletágában

2013: rendkívüli hatások nélkül 6 százalékos nyereség
2020-ra az árbevétel megduplázódik az ázsiai és az amerikai térségben

„A hálózatba kapcsolt világban kiaknázzuk széles körű technológiai és ipari ismereteinket" - határozta meg a stratégiai irány Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke április végi évértékelésén. A nem bennfenteseknek titokzatos mondat nagyon is konkrét célokat takar. Azt jelenti, hogy a csoport folytatja hagyományos tevékenységei, de új üzleti területek felé is nyit. Beválni látszik a recept, mert a csoport az idei első negyedévben mintegy 7 százalékkal növelte az árbevételét. Ha kiszűrik az árfolyamhatásokat, valójában csaknem 10 százalékos a növekedés. Elég jó start ahhoz képest, hogy 2014-re 3-5 százalékos árbevétel-növekedést tervezett a Bosch.


A Bosch gépjárműtechnika üzletága a tavalyihoz hasonló lendülettel látványos növekedéssel büszkélkedhet az idei első negyedévében is. A Bosch az eredményen is tovább kíván javítani 2014-ben. Denner, aki a Bosch igazgatótanácsában a kutatás és fejlesztési terület felelőse is, nagyobb politikai elkötelezettséget szorgalmazott az innováció támogatása érdekében


A 2013-as üzleti év - növekvő árbevétel és nyereség

A 2013-as üzleti évben a Bosch 3,1 százalékkal 46,1 milliárd euróra növelte árbevételét (*a 44,7 milliárd eurós előző évi korrigált számadat alapján). A közzétett árbevételi adat figyelembe veszi a kristályos napelem szektorból való kivonulást, valamint az előző évben módosított számviteli szabályozás és a felvásárlások miatti konszolidációs hatásokat. Ha az árfolyamváltozások hatásait nem számítjuk, az árbevétel 6,3 százalékkal nőtt. A mintegy 1,5 milliárd eurót kitevő negatív árfolyamhatások miatt az erős euró ártott az árbevételnek.

A napelem szektor terheit nem számítva a Bosch 6 százalékos EBIT (adó- és kamatfizetés előtti) nyereségről számolt be. Ez összegszerűen 2,8 milliárd euró nyereséget jelent. A gépjárműtechnika üzletágban bekövetkezett kedvező fejlemények jelentősen hozzájárultak az eredmény javulásához.

A napelem szektor 1,3 milliárd euró nagyságú többletterhét is beleszámítva, az EBIT nyereség 3,2 százalékra emelkedett.

A Bosch a napelem részleg üzleti tevékenységét beszüntette. A vállalatnak mára sikerült értékesítenie a kristályos napelemekhez kapcsolódó tevékenységek zömét. Az ezen a területen megmaradt tevékenységek eladása a tervek szerint 2014 első félévében fejeződik be.

2020-ra megduplázódik az árbevétel az ázsiai és az amerikai kontinensen
Ázsia továbbra is a Bosch elsőszámú növekedési térsége. A tervek szerint a vállalat 2020-ra megduplázza árbevételét a térségben és az évtized végére a vállalat észak- és dél-amerikai árbevétele is megduplázódik. Gyártási kapacitásának bővítése mellett a Bosch a helyi fejlesztési tevékenységeket is erősíti. Az elkövetkező években a Bosch az afrikai árbevételt is jelentősen növelni kívánja. Európában a továbbra is gyenge gazdasági helyzet ellenére a Bosch a piac üteménél gyorsabb növekedést tervez.

Növekvő dolgozói létszám
2014-ben főleg az ázsia-csendes-óceáni térségben kell a létszám növekedésével számolni. A vállalat a világon összesen 9 000 frissdiplomást vesz majd fel, ebből a tervek szerint mintegy 800 főt Németországban. A németországi új gyakornokok száma tavalyhoz képest nem változik, vagyis körülbelül 1 400 fő lesz. 2013-ban a Bosch csoport dolgozói létszáma mintegy 8 500 fővel növekedve elérte a 281 000 főt (*korrigált tavalyi számadat: 273 000 fő).

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. 2013-ban megközelítőleg 281 000 munkatárssal 46,1 milliárd euró árbevételt ért el. (Megjegyzés: a jogi szabályozás változásai miatt a 2013. évi számadatok csak részben összevethetőek a 2012. évi számokkal). Négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a gépjárműtechnika, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 50 országban működő mintegy 360 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch körülbelül 150 országban van jelen. Ez az egész világra kiterjedő fejlesztési, gyártási és értékesítési hálózat a további növekedés alapfeltétele.

A Bosch 2013-ban mintegy 4,5 milliárd eurót fordított kutatás és fejlesztésre és világszerte mintegy 5000 szabadalmi kérelmet nyújtott be. Ez munkanaponként átlagosan 20 szabadalmat jelent.

A vállalatot 1886-ban Robert Bosch (1861-1942) „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyként" alapította Stuttgartban. A Robert Bosch GmbH tulajdonosi szerkezete szavatolja a Bosch csoport vállalati önállóságát. Ez lehetővé teszi a vállalat számára jelentős, a jövő biztosítása érdekében történő befektetések megvalósítását. A Robert Bosch GmbH üzletrészeinek 92%-a a Robert Bosch Stiftung GmbH közhasznú alapítvány tulajdonában van. A szavazati jogok többsége a Robert Bosch Industrietreuhand KG-é, amely a vállalati társasági jogokat is gyakorolja. A maradék üzletrészek a Bosch családnál és a Robert Bosch GmbH-nál vannak.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős vállalatcsoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett. A 2013-as üzleti évben a hazánkban akkor 10 leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 719 milliárd forint, magyarországi forgalma - amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek - 161 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport 2014 elején több mint 8900 munkatársat foglalkoztatott. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.


A Bosch 2013-ban mintegy 4,5 milliárd eurót fordított kutatás és fejlesztésre és világszerte mintegy 5 000 szabadalmi kérelmet nyújtott be. Ez naponta átlagosan 20 szabadalmat jelent.

Éves sajtótájékoztató Budapesten

  • A magyarországi Bosch csoport erős növekedésről számolt be
  • Fontos gyártási és fejlesztési helyszín
  • 15 százalékos növekedéssel a teljes árbevétel 719 milliárd forintra emelkedett
  • A magyarországi Bosch csoport 700 fővel növelte dolgozói létszámát
  • A K+F ráfordítások több mint 10 százalékkal nőttek 2013-ban
  • Már három fejlesztési központ működik Magyarországon

Budapest - A különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítójaként ismert Bosch 2013-ban 15 százalékkal, 719 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is. A magyar piacon realizált forgalom több mint 20 százalékkal emelkedett, így elérte a 161 milliárd forintot (az előző évi korrigált adat: 133 milliárd forint). „2013 minden tekintetben a dinamikus növekedés éve volt a magyarországi Bosch csoportnál: a feléledő keresletnek köszönhetően növelni tudtuk árbevételünket, komoly létszámbővítést hajtottunk végre, és növeltük a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadásokat is" - sorolta Javier González Pareja, a magyarországi cégcsoport vezetője a vállalat éves budapesti sajtótájékoztatóján.

„Bízunk abban, hogy a fejlődés folytatódik Magyarországon: idén is számítunk az árbevétel növekedésére, valamint a magyarországi kutatási és fejlesztési tevékenységünk további erősítésére" - tette hozzá.


Erősödő jelenlét - már három fejlesztési központ Magyarországon

Magyarország egyre fontosabb K+F központtá válik a Bosch csoporton belül. Az elmúlt négy év során a Bosch több mint kétszeresére növelte kutatási és fejlesztési ráfordításait az országban, ami jól jelzi a magyar mérnökök munkájának elismerését. A 2013-as pénzügyi évben a vállalat 19 milliárd forintot invesztált a magyarországi K+F területen, ami az előző évhez képest több mint 10 százalékos növekedést jelentett.

A budapesti autóipari és a miskolci elektromos kéziszerszám fejlesztési központ után a Bosch nemrégiben nyitotta meg harmadik fejlesztési bázisát Miskolcon, amely szintén az autóiparhoz kapcsolódik. „Cégünk új, miskolci indítómotor- és generátor-fejlesztési központjának megnyitása igazi mérföldkő a magyarországi Bosch csoport számára" - mondta González. Az ehhez kapcsolódó, 2017-ig tervezett beruházások értéke összesen 594 millió forint. Jelenleg 40 mérnököt foglalkoztat a központ, de a tervek szerint a létszám 2016-ig több mint kétszeresére emelkedik.

A sikeres innováció kiemelkedő példája a tavaly 10. születésnapját ünneplő IXO, amely 2003-ban az első lítium-ion akkumulátoros csavarozó volt a világon. Növekvő népszerűségét bizonyítja, hogy egy évtized alatt csaknem 7,5 millió darabot gyártottak le belőle a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-nél.

Tavaly a Bosch új, magyarországi központi bázisának első ütemét is megnyitotta Budapesten. A létesítmény 350 értékesítési, adminisztrációs és műszaki munkatársnak ad otthont. A tervek szerint a Bosch 2015-ig 30 milliárd forint összértékű beruházást végez majd Budapesten. A létesítmény teljes területe 50 ezer négyzetméter lesz, ami hat futballpálya területének felel meg. Ennek része a Budapesti Fejlesztési Központ is, ez az épület jelenleg építési fázisban van. A központ 2015-ben készül el, a jelenleg bérelt irodákban dolgozó mérnökök közül mintegy 1000 fő költözik majd ide. Az új épületegyüttes az egyik jelentős központja lesz a Bosch csoport nemzetközi kutatási és fejlesztési tevékenységeinek. „Büszke vagyok arra, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ az egyik legfontosabb fejlesztési bázissá vált a Bosch csoporton belül" - szögezte le González.

2013-ban a Bosch a hatvani autóipari gyárat is 2 ezer négyzetméterrel bővítette, így a gyár területe már meghaladja a 92 ezer négyzetmétert. Az új irodai szárny - amelyben beszerzési és logisztikai tevékenységeket folytatnak - 100 új munkaállomást eredményezett. A hatvani gyár nemcsak termékvolumenek jubileumait ünnepli - a tíz milliomodik műszerfal, a harminc milliomodik fedélzeti vezérlő vagy a hatvan milliomodik érzékelő legyártását -, hanem idén ünnepli a gyártás elindításának 15. évfordulóját is.

700 új munkahely a magyarországi Bosch csoportnál
„A magyarországi Bosch jól képzett munkaerő-állománya és a magyar mérnökök nemzetközi szinten is versenyképes tudása nyomán az innovációból magas hozzáadott értékű termékek és egyedülálló technológiák születtek, életre tervezve" - mondta Gonzalez. A magyarországi Bosch csoport tavaly is élen járt a munkahelyteremtésben, hiszen közel 700 új munkahelyet hozott létre. Ennek eredményeként a létszám csaknem 8 900 főre emelkedett (a korrigált előző évi adat: 8 200 fő). Az összes nem konszolidált vállalat - mint például az egri ZF Lenksysteme Kft. - beszámításával együtt a magyarországi Bosch csoportnál jelenleg több mint 9 600 fő dolgozik. Ezzel egyidejűleg a Bosch Magyarországon évek óta töretlenül a legvonzóbb magyarországi munkáltatók között van. Idén az előkelő harmadik helyet szerezte meg a munkahelyek versenyében az Aon Hewitt és az AIESEC Munkáltatói Márka Kutatásában.

A Bosch csoport üzleti kilátásai 2014-ben, világszinten

A Bosch 3 és 5 százalék közötti árbevétel-növekedésre számít 2014-ben. A vállalat jövőbeni üzleti tevékenységének egyik fókuszpontja az internetes termékek és szolgáltatások. A felhalmozott hardware know-how és a széles körű technológiai ismeretek birtokában a technológiák és szolgáltatások szállítója készen áll arra, hogy elmozduljon ebbe az irányba.

    • Nő lett az 1000. mérnök
    • Dinamikusan bővül a Budapesti Fejlesztési Központ
    • Felsőoktatási felvételi gyorsjelentés: a műszaki képzések ismét a legnépszerűbbek között

Budapest - Fontos mérföldkőhöz érkezett a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ: megkezdte a munkáját az 1000. mérnök. Bódis Bernadett 29 éves, diplomáját az Óbudai Egyetem műszaki menedzser szakán szerezte 2013-ban. A fiatal gazdálkodási mérnök tesztprogram-menedzserként kezdett el dolgozni a Boschnál, és azt az osztályt erősíti, amely teljes körű támogatást nyújt autóipari elektronikák környezetállósági megbízhatóságának fejlesztéséhez és teszteléséhez. „Örömmel tölt el, hogy már az 1000. szakembert köszönthetjük a Budapesti Fejlesztési Központban, és remélem, hogy az új kolléganő örömét leli majd munkájában." - mondta Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. műszaki területekért felelős elnöke.

A Bosch Budapesti Fejlesztési Központ megalakulása óta dinamikusan fejlődik: az itt dolgozó szakemberek száma folyamatosan nő, csak az utóbbi két évben több mint 300 mérnököt vettek fel. Tavaly adták át a kibővített központi épület első ütemét, és 2015-re elkészül a második ütem is.

„A Bosch Magyarországon nemcsak az autóiparhoz kapcsolódó gyártásban, hanem a kutatás-fejlesztésben is élen jár: gyakorlatilag minden 9. magyarországi Bosch-munkavállaló k+f területen dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező műszaki szakember" - hívta fel a figyelmet Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője. Ez kiválóan bizonyítja, hogy a Bosch által évek óta támogatott magyar műszaki felsőoktatás a munkaerő-piaci kereslethez igazodó tudással és felkészültséggel rendelkező szakembereket bocsát ki. A nemrégiben megjelent idei felvételi gyorsjelentés szerint az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők körében továbbra is az egyik legnépszerűbb a műszaki képzési terület: az összesen több mint 106 ezer jelentkezőből 19 890-en jelölték meg műszaki képzést. Gépészmérnöki képzést első helyen 2984-en, míg mérnökinformatikusit 2754-en jelöltek meg, de népszerű volt a villamosmérnöki szak is, amelyet 1765-en választottak elsődleges preferenciaként.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős vállalatcsoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett. A 2012-es üzleti évben a hazánkban akkor 10 leányvállalattal rendelkező cég teljes forgalma 594 milliárd forint, magyarországi forgalma - amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek - 133 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport 2013 elején 8500 munkatársat foglalkoztatott

    • Időkapun át száguldottak a hallgatók gokartjai
    • Magyar résztvevője is lehet a Bosch World Experience világot bejáró csillagtúrájának

A Bosch csoport által életre hívott és három éven át tartó Go-kart, Go-Bosch! program lezárta első évadát. Május 10-én a Hungaroring pályáin és depóiban öt felsőoktatási intézmény, a magyarországi mérnökképzés fellegvárainak csapatai először mérték össze versenygépeiket és innovációs erejüket.

A Nyíregyházi Főiskola, az Óbudai Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Kecskeméti Főiskola diákjai azonos alapokról indultak. A feladat az volt, hogy a Boschtól kapott vadonatúj gokartokat vértezzék fel a jövő technikával: elektronikus gázpedállal, az eredeti féktől független elektronikus rögzítőfékkel, valamint az irányítást automatizáló ultrahangszenzorokkal. Ebben az első évben ez utóbbi rendszer azt a célt szolgálta, hogy a gépek önmaguktól parkoljanak be a megadott területre. Ez a versenyszám már előrevetíti a harmadik év teljesen önjáró jármű megalkotásának lehetőségét is. A beépített alkatrészek a Bosch fejlesztései, amelyet a cég adott át a csapatok részére, de az igazi kihívás ezek rendszerbe szervezése volt.
A 3 éves projekt első szezonjának abszolút győztese a Miskolci Egyetemen verbuválódott ME-Kart csapat.

Javier González Pareja hangsúlyozta: „ A projekt beindításakor az a meggyőződés vezérelt minket, hogy megmutassuk: a tudományos felfedezések és a mérnökök világa nem távoli, nehezen bejárható szeglete az univerzumnak, hanem kézzelfogható valóság, amely a mindennapi életünk része."

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Bosch

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200