brusszel


Ne aggódjon! - Jó a vízminőség az EU fürdőhelyein

Figyelő Online
2014.05.27  14:32   
mail
nyomtatás
Az Európai Unió fürdőhelyeinek vízminősége szinte kivétel nélkül megfelel az előírásoknak, sőt a 22 ezer vizsgált strand és fürdő túlnyomó többsége kitűnő minősítést kapott - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökségre hivatkozva kedden az Európai Bizottság.
A minimális vízminőségi követelményeket a fürdőzőhelyek 95 százaléka teljesítette, a kitűnő jelzőt pedig a strandok és fürdők 83 százaléka érdemelte ki, ami 3 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi állapotokhoz képest.

Fürdővízminőség szempontjából Ciprus és Luxemburg az Európai Unió mintaállama, ahol kivétel nélkül minden létesítmény megkapta a kitűnő minősítést. Máltán 99, Horvátországban 95, Görögországnak 93 százalékos a kitűnő vízminőségű strandok aránya.

Ebben a rangsorban Észtország a sereghajtó, ahol viszont a legtöbb olyan strandot találták, ahol a víz minősége kívánnivalót hagy maga után, és a gyenge minősítést kapta: az észt fürdőhelyek 6 százaléka került ebbe a kategóriába. Hollandiában 5, Belgiumban 4 százalék azoknak a strandoknak az aránya, ahol a víz minősége elmarad a kívánalmaktól.

A vizsgálatok az Európai Unió mellett Svájc és idén első alkalommal Albánia fürdőhelyeire is kiterjednek, a hatóságok pedig két olyan baktériumtípus jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvízből vagy állati ürülékből kerülhetnek a vízbe, és rosszullétet okozhatnak. A környezetszennyezésből vagy szemetelésből fakadó hatásokat ez a vizsgálat nem veszi figyelembe.

A jelentésből az is kiderül, hogy Magyarországon 241 fürdőhelyet vizsgáltak, amelyek közül 67,2 százalékról sikerült megállapítani, hogy vízminőség szempontjából teljesíti a minimumkövetelményeket, s csak 1,7 százalék kapott gyenge minősítést. A magyar strandok, fürdők 53,1 százalékában találták kiválónak a víz minőségét, míg viszonylag magas azon fürdőhelyek aránya, 30 százaléknál is nagyobb, amelyeket nem sikerül osztályozni, mert például nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű vízminta.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.