brusszel


Megtudtuk - Épülhet a gát a Rómain

Közvetlenül a parton
Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.05.28  13:00   
mail
nyomtatás
Immár a főváros által kért harmadik szakvélemény is a part mentén épülő gát mellett foglal állást- értesült megbízható forrásból a Figyelő Online. Ezzel az utolsó akadály is elhárulhat - épülhet a gát a Római parton.
Tavaly komoly politikai hullámokat is kavart a vita, hol épüljön a gát a Rómain: közvetlenül parton, vagy a Nánási út mentén? Tarlós István főpolgármester akkor két magasan jegyzett helyről kért szakvéleményt. A Magyar Tudományos Akadémia szakbizottsága és a Budapesti Műszaki Egyetem tanszéke a parti gát mellett tört lándzsát, bár érveikben új elemek is feltűntek. Úgy tűnt, mindez elég, de sokakat ez sem győzött meg. Nyilván nem véletlen, hogy Tarlós István úgy döntött, újabb szakvéleményre tart igényt, mielőtt a végső döntés megszületik.

Úgy tudjuk, a vízügyi hatóság szakértői is azt ajánlják, közvetlenül a part mentén épüljön meg a Római parti gát. Természetesen szerettük volna megtudni, mikor hozzák nyilvánosságra a tanácsadó testület szakmai állásfoglalását, de az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője többszöri ígérete ellenére sem válaszolt.




„Minden erőmmel azon vagyok, hogy megvédjük a csillaghegyi öblözetet a Duna ismétlődő, mind nagyobb árvizeitől." - mondta a Figyelő Online-nak Tarlós István főpolgármester, aki kíváncsian várja a vízügyi szakértők állásfoglalását. „Annyit már most mondhatok, hogy tiszteletben fogjuk tartani azt, s ha szükséges, a kért módosításokat végrehajtjuk a terven."
A harmadik testület állásfoglalása után az eddigi viták lecsillapodását, elcsendesedését reméli a főpolgármester. De időre még akkor is szükség van. Időközben ugyanis kiderült, hogy kell egy új kormányrendelet is, ami még várat magára. A tavaly nyári nagy árvíz miatt az úgynevezett mértékadó árvízszint is változik, amit annak rendje és módja szerint jogszabályba kell foglalni. Ez persze feltehetően azzal jár majd, hogy a gát is magasabb lesz az eredetileg tervezettnél. Ha ez az úgymond adminisztratív akadály is elhárul, jövő tavasszal kezdődhet a Római parti gát építése.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Római gát

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.