brusszel


Champagne Bár a Belvárosban

Bor dupla bubival
Figyelő Online - Izsák Norbert
2014.05.28  14:00   
mail
nyomtatás
Először nem értettük, miért guillotine-szerű a kirakata a belvárosi Double Bubble Champagne Bárnak, ám némi kóstolgatás után megtalálni véltük a megdöbbentő összefüggést a Champagne - Budapest tengelyen. A nemrég megnyílt, lassacskán kultikussá érő pezsgőzdében jártunk.
Van úgy, hogy az ember értetlenül áll, és nem hisz a szemének. Jó, a Double Bubble Champagne Bár tulajdonosa Milánóban szívta magába a dolce vita életérzéssel együtt a minőségi pezsgők iránti szeretetet, a Madách téren mégis kicsit szürreális a látvány. A guillotine-szerű kirakatban (gombnyomásra fel-le liftezik az utcafrontra nyíló ablak) síkképernyős tévén Champagne vidékét és a pezsgőkészítés műhelytitkait bemutató filmen lehet edukálódni - no meg a poharakból is. Az ötletgazdák nyilván úgy képzelték, hogy a Madách térre csempésznek majd egy csöppnyi Champs-Elysées-t, de arra ők sem számítottak, hogy amint megnyílik a high end pezsgőbár, rögtön ütvefúrókkal kezdik bontani a közteret. Ez - és a szomszédos sörözők - viccesen budapestivé varázsolják a Double Bubble-t, kicsit olyan érzést kölcsönözve a pezsgőzdének, mintha nem venné teljesen komolyan magát.

Nemcsak Champagne-fanatikusoknak
Ez az érzés akkor illan el, amikor rápillantunk az itallapra. Arról ugyanis Champagne legjava és külföldi valamint hazai pezsgős vidékek tiszteletre méltó választéka köszön vissza. Van Laurent Perrier, számtalan Taittinger, a már e sorok szerzője által is méltatott Alfred Gratien, és az egyik csúcs, Louis Roederer, amelynek legendás Cristal Brut 2006-os tétele is kapható - palackonként 88 ezer forintért. A crémant-ok mellett van néhány cava és igazi orosz pezsgő is, és nem maradhat le a listáról jó néhány hazai termék sem, így például kóstolhatunk Château Vincent, Törley és Szentesi italokat is. Ja, és persze a kevésbé fanatikus Champagne-hívők kedvéért vannak pezsgőkoktélok, borok és néhány párlat, illetve párlatszármazék is.

Hiba lenne azt gondolni, hogy kizárólag milliomosok pezsgőzhetnek a belvárosi éjszakában. Egyrészt, a pezsgők jó része pohárral is kérhető, így a legnemesebb italokból is lehet néhány kortynyit kóstolni hirtelen uzsorahitel nélkül, másrészt pedig a Double Bubble jó érzékkel összeállított néhány kóstolósort is, amelyek 2 ezer forinttól indulnak. A legdrágább sem több 9 ezer forintnál - ezért az árért már öt legendás Champagne-t kóstolhatunk meg, ráadásul sajtot, diót és almát is lehet rágcsálni melléjük.



Bemelegítő italok
Jó, azért ne essünk át a ló túloldalára, és ne tegyünk úgy, mintha közmunkások járnának ide kipihenni a csatornaásás fáradalmait. A Double Bubble elit hely, de ez esetben az elit nem azt jelenti, hogy csak a hazai felső néhány ezer és a nyugati turisták engedhetik meg maguknak a bubizást. A pezsgőbár mindazok számára elérhető, akik szeretnének belekóstolni az elit számára mindennapos, ám a szépre érzékeny átlagembernek is néhanapján megengedhető élvezetekbe. Mi például az estét egy egyszerű rozé gyöngyözőborral kezdjük, amit vásárolt etyeki merlot szőlőből készített Szentesi mester. Jó melegben ideális bemelegítő ital. A második a sorban a még mindig egyszerű, de zöldalmát idéző 2010-es Fehér cuvée brut, szintén Etyek-Budáról. A hagyományos pezsgőkészítési eljárással előállt italban zúgnak a savak, mégsem ez lesz a kedvencünk, hanem az őt követő 2011-es Chardonnay. A buborékok elegánsak, nem agresszívek, a krémes pezsgő szintén Szentesi József hírnevét öregbíti.

Nem talponálló

Azt talán eddig még nem mondtuk, hogy a Double Bubble valóban bár: a benti részben leülni nem igen lehet, de ettől azért még nem hívnánk talponállónak. A kicsit glamour ízléssel berendezett csillogó helyen, buborékokat idéző kristálycsillár alatt, selyemtapéták gyengéd fogságában többen is tudnak koccintani, de csak a kkv szektor alsó alján tanyázó cégecskék tudnak vállalati partit tartani a csöppnyi helyen. Nem árt tudni, hogy a Double Bubble azért tud pohárral is felszolgálni több drága Champagne-ból, mert egyrészt hamar kiürülnek a palackok, másrészt a zseniális - és minden nagy pezsgőgyár által ajánlott - pod bar készülékkel újra és újra feltölthető széndioxiddal a palack. Ezáltal nemcsak elegáns pukkanás kíséri az újrabontott palackot, de a drága ital a minőségét is képes 2-3 hétig megőrizni.

Káposzta és kenyérhéj

„A chenin pezsgőket nem értem‟ - vallja be némi pironkodással kóstolótársunk, egyébként elismert Champagne-szakértő, de szerencsére nem kell most ilyen borból készült pezsgőt kóstolnunk. Helyette Ungváry Krisztián furmint-frizzantéjából kortyolunk egyet. Kisebb vita alakul ki a szomszédos asztalnál arról, vajon lehet-e mesterségesen hozzáadni széndioxidot a frizzantéhoz, esetleg a spumantéhoz, és valami olyasmi látszik körvonalazódni, hogy az eredetvédett Prosecco területen nem, ám azon kívül igen, de mi elveszítjük a fonalat, mert éppen biodinamikus, szűretlen szlovén pezsgőt kóstolunk. A pezsgőnek még az illata is bio - ez valami olyasmit jelent szakértők között, hogy a must és a káposzta ismerhető fel a pohárba szaglászva, például az elegáns kenyérhéj helyett.

A legjobb dűlőből a guillotine alá

„Budapesten sehol sem fog kapni pohárral ebből‟ - nyújt felénk egy palackot a Double Bubble egyik tulajdonosa, és hirtelen felgyorsul a pulzusunk. A Taittinger Brut Folies de la Marquetterie egy pillanat alatt kitágítja a tudatunkat, és megértjük mindazt, amit talán még a tervező sem tudott: a Marquetterie Kastély Champagne egyik legelegánsabb részén található, szomszédságában éltek a pezsgőt felfedező bencés szerzetesek. Az első ismert tulajdonosa bizonyos Jacques Cazotte író és filozófus volt, aki 1772-ben A szerelmes ördög nevű fantasztikus regényével vétette észre magát - illetve illusztris vendégeivel, mivelhogy megfordult nála például Voltaire is. A történelem azonban elbánt Cazotte-tal: a francia filozófus a nagy forradalmat a Sátán mesterkedéseinek látta, s ami még ennél is rosszabb, láttatta, így 1792-ben rövid úton a guillotine alá küldték. Mi azonban nem ezért tiszteljük. Hanem azért, mert a kastélymenti gyönyörű dűlők már akkor nagy bort és pezsgőt adtak, pláne, miután a Taittinger család megvásárolta 1932-ben. Káposztának híre sincs a pohárba kortyolva, viszont az elegáns élesztő visszaköszön, mi pedig kalapot emelünk Cazotte és pezsgőszerető mártírtársai előtt.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.