brusszel


Luxus lakások helyett romhalmaz

TOVÁBB PUSZTUL AZ ANDRÁSSY ÚTI PALOTA
Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.06.01  08:00   
mail
nyomtatás
A Fővárosi Törvényszék elrendelte az Andrássy út 83-85. Kft. felszámolását, ez a cég újította volna fel a világörökség részét képező sugárút egyik palotáját - értesült a Figyelő. A Világörökség Titkársága szerint az államnak kell gondoskodnia arról, hogy óvja a Világörökség részének nyilvánított terület állagát.
Egymásra helyezett farost lemezek pótolják a tetőcserepeket, de azt csak a nagyon figyelmes szem veszi észre, ha kicsit távolabb áll az épülettől. A kupolában lévő ablakok egyikét szintén farost lemezzel táblázták be, a kitört nyílászárókon madarak repülnek ki-be. A hajdan szebb napokat látott palota a világörökség részét képező Kodály köröndön áll. A főváros egyik ékköve lehetne. A 2000-es évek első felében számos palotát privatizáltak az Andrássy úton, ezek egyike a 83-85. szám alatti ház, amelynek rekonstrukciójára egy projektcég jött létre, az Andrássy út 83-85. Kft, ám most a Fővárosi Törvényszék elrendelte a vállalkozás felszámolását. „Ezzel hosszú időre elveszett a reményünk arra, hogy megújul az épület" - kommentálta a fejleményeket a Figyelőnek. A jogi helyzet egyelőre nem tisztázott.

Annyi tudható, hogy a felszámoló dönti el, mennyit érnek a harmadik szinten lévő szétvert lakások, s mivel a kft. nagymértékben eladósodott, az ingatlanok vélhetően a hitelt nyújtó pénzintézet tulajdonába kerülnek. A Világörökség ügyeivel foglalkozó Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ arról tájékoztatta lapunkat, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a világörökség területének állapotát, s tudnak az Andrássy úttal kapcsolatos problémákról is, hatósági jogkörrel ugyanakkor nem rendelkeznek. Az államnak kellene lépni, ugyanis a magyar állam kötelezettsége a kiemelkedő egyetemes értékek megőrzése, így az Andrássy úti épületek jó állapotban tartása is.

További részletek az e heti Figyelőben.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Andrássy út

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.