brusszel


Processzorok fénysebességgel

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.06.01  13:00   
mail
nyomtatás
Az IT új irányait jelölhetik ki az optikai szálakat használó áramkörök. A Fujitsu Technology Solutions magyar származású technológiai vezérigazgatója a Figyelőnek elmondta: a szilíciumalapú chiptechnológia lassan elérkezik a határaihoz. Példái szerint viszont az egészségügyi vagy a mezőgazdasági IT-alkalmazások globális áttörést hozhatnak.
-  Nagyarányú átszervezés zajlik éppen a Fujitsunál. Ön tagja a felső vezetésnek: hogyan vált irányt egy ilyen világvállalat?

- Lényegében minden technológiai cég hasonló sémát követ. Egyre inkább szolgáltatásokat kínál globális ügyfeleinek. Ugyanakkor az informatikai multik lényegében ugyanazzal az üzenettel versenyeznek. Olyanokkal, miszerint a mi szolgáltatásunk, a mi megoldásaink sokkal jobban figyelembe veszik az egyedi igényeket, meghallgatjuk ügyfeleinket. Szerintem ez ma már kevés, meg kell fogalmazni azt, hogy egy-egy nagyvállalat miben más, mi az értékteremtés központi gondolata. Angolul ezt value propositionnek nevezzük.

- Önöknél rátaláltak a Szent Grálra?

- Ha arra gondol, mi hogyan igyekszünk megkülönböztetni magunkat, akkor mondhatjuk, hogy igen. Nálunk megmarad a fókusz a kézzelfogható technológiai fejlesztéseken, a hardvereink és szoftvereink versenyelőnyét hangsúlyozzuk. Előtérbe helyezzük ugyan a szolgáltatásokat, ugyanakkor - ellentétben több nagy konkurensünkkel - nálunk marad az igen erős hardvergyártás, és kiemelkedő szerepe a kutatás-fejlesztésnek.

- Minden informatikai világcég hangsúlyozza ezt...

- Igen, de nézze csak meg, hogy egy hardverek olyan széles spektrumát is gyártó nagy cégnél, mint mi, mennyit fordítanak k+f-re. Nálunk a bevételek mintegy öt százaléka, hozzávetőleg évi 2,5 milliárd dollár megy kutatásra, aminek jelentős része egészen új irányokat jelöl ki az iparágnak. Egy ilyen vegyes profilú informatikai nagyvállalatnál az összeg kiemelkedő, és a megközelítés sem szokványos.

- Milyen területeken kutatnak?

- Ott van például a polimeralapú számítástechnika, ami inkább alapkutatásnak tekinthető, hiszen nem biztos, hogy valaha gyártásba kerül. Ennek ellenére nagyon fontos, mert a szilíciumalapú chiptechnológia szerintem lassan elérkezik a határaihoz. A most használt húsz nanométer körüli csíkszélesség és fotolitográfiás eljárás már közelít ehhez. Jelenleg olyan hullámhosszúságokkal dolgoznak, ami a fizikai értelemben majdnem a varázslat kategóriájába esik. A rövidesen érkező 15 vagy 8 nanométeres technológiáknál pedig el kell gondolkodni azon, hogy hol férnek át az elektronok.

- Egy új területen fotonokkal is kísérleteznek, nemde?

- A silicon photonics gyűjtőnevű technológiák egyik gyakorlati alkalmazását az Intellel közösen fejlesztjük, ahol a hagyományos chipeket összekötő kapcsolatokban optikai adatátvitelt használunk. (Rövidesen a chipeken belül is alkalmazható lesz a szilíciumlapkát optikai „kábelként" használó technológia - a szerk.). Ezzel elképesztő, másodpercenként több terabites sávszélességet érünk el az áramköri lapkákon. Mindezt bárhol, szobahőmérsékleten, sőt kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekkel oldjuk meg, így remélem, akár már jövőre piacra kerülhet az újítás, ami sokszorosára növeli a szerverek teljesítményét, energiahatékonyságát.

- Újabb szuperszámítógépek építhetők majd?

A válasz és az interjú többi része a Figyelő hetilap 2014/22-ik számában olvasható el, amely május 29-étől, csütörtöktől kapható.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200