brusszel


Durva pénzbüntetést kapott a Holcim

Figyelő Online
2014.05.29  16:12   
mail
nyomtatás
Átszámítva 170 millió eurós (bő 50 milliárd forint) bírságot kapott Brazíliában a Magyarországon is érdekelt svájci Holcim építőipari vállalat, öt helyi vállalattal kötött ármegállapodás miatt - közölte a brazil versenyhivatal.
A versenyhivatal összesen nagyjából egymilliárd euró (több mint 300 milliárd forint) büntetést szabott ki a hat cégre eljárásában, amelyet még 2006-ban indított, és amelyben több vezető cementgyártó üzleti gyakorlatát vizsgálta.

A Holcim közölte: megtámadja a döntést, mert, mint állította, mindig a hatályos versenyszabályoknak és jogi előírásoknak megfelelően járt el.

A brazil versenyhivatal szerint a Holcim, amelynek több mint 85 százalékos a piaci részesedése Brazíliában, a gazdasági versenyre vonatkozó szabályok megszegésével évi mintegy 465 millió euró (141 milliárd forint) kárt okozott a brazil piacon.

A kartellvádban érintett volt egy másik nagy európai cementgyártó, a Magyarországon szintén jelenlévő francia Lafarge is, de a párizsi székhelyű nagyvállalat még 2007-ben közös megegyezéssel lezárta az ügyet.

A megállapodás keretében a Lafarge 14 millió eurót (4,2 milliárd forint) fizetett a brazil államnak.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200