brusszel


Online szamizdattal a kubai rezsim ellen

Figyelő Online - Marius Kreiser, Sárvári Balázs
2014.06.02  11:09   
mail
nyomtatás
A kubai vezetés pillanatok alatt elszigetelte az elmúlt hetekben az ország elsőszámú független online hírportálját, a 14ymedio-t. Ez a lépés sokkal inkább a diktatúra utolsó próbálkozásainak egyike, mintsem a sajtószabadság felszámolása. Andres Oppenheimer optimizmusa mögött a technológiai fejlődés korlátozhatatlansága áll, ami szerinte hamarosan demokratikus fordulatot hoz majd az országban.
Derűlátását osztja Yoani Sanchez, vezető kubai blogger is, aki szerint az átlag kubaiak képesek lesznek olvasni a sorok között és ezzel megtörni a cenzúrát. Sancheznek 609 000 követője van a Twitteren, ami közel ötszöröse annak, amit Raúl Castro össze tudott gyűjteni. Személyének véleményformáló szerepét még jobban jelzi, hogy Kuba vezető hivatalos hírügynökségére mindössze tizedannyian kattintottak. A világ elsőszámú újságírói díjaival kitüntetett Sanchezt a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere között tartja számon.

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa és Lech Walesa által is támogatott 14ymediot percekkel születése után elérhetetlenné tették a szigeten, de az országon kívül bárki hozzáfér annak tartalmához. A szerkesztőség egy proxy szerver segítségével ki tudja játszani a korlátozást és úgy tud módosítani az online felületen, mintha egy külföldi országból jelentkeznének be.

„A cenzúra nem a legnehezebb akadály, amivel meg kell küzdenünk" - olvasható a 14ymedio-n. „Az oldalunk blokkolása elhibázott taktika, ha valóban el akarnak hallgattatni minket. Semmi sem vonzóbb, mint amit tiltanak."

A proxykon túl a terjesztés másik fő eszköze a hatalom kijátszására a „pendrive-pakettek", avagy combos-ok használata. Az eszközök révén nem csak a hírekhez, de a „nyugati" filmekhez is hozzáférnek a lakosok, akik természetesen magukat az adathordozókat is a feketepiacon szerzik be. Ez a kábeltévé-előfizetések kubai megfelelője.

„A nap végére a kormány már képtelen lesz feltartóztatni a 14ymedio-t" - lelkesít Raul Moas, aki Miamiból egy elektronikai cikkeket forgalmazó cég vezetőjeként vesz részt a sajtószabadság kiterjesztésében. „A kubaiak megtalálják azokat az innovatív eljárásokat, ahogy az információkhoz hozzájuthatnak."

A szkeptikusok szerint a lap sokkal népszerűbb lesz külföldön, mint odahaza, mivel nagyon keveseknek van csak internet hozzáférése. A World Bank adatai szerint minden 100 000 főre csupán 25 netező jut. Ők is csak nagyon drágán és nagyon lassan szörfölhetnek.

Andres Oppenheimer argentin újságíró, a Miami Herald Pulitzer-díjas rovatvezetője.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200