brusszel


Jön Fülöp herceg!

Figyelő Online
2014.06.02  14:13   
mail
nyomtatás
Lemondott a spanyol király hétfőn. I. János Károly fiának, Fülöp hercegnek adja át a trónt - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.
Lemondásának okait még a nap folyamán ismerteti az uralkodó. János Károly két nappal a spanyol államot vezető Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett trónra. A parlamentben elmondott első beszédében a demokrácia visszaállítását tűzte ki céljául. Az 1978-ban a politikai erők közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak, aki fontos helyet töltött be a demokratikus politikai átmenetben.

A 76 éves király egészsége megrendült az utóbbi években. Ráadásul a diktatúrából a demokráciába való átmenet során megalapozott népszerűségét a királyi családhoz kötődő több botrány is megtépázta.

A spanyol királyi udvar által közreadott képen I. János Károly spanyol király (b) átnyújtja lemondó nyilatkozatát Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek az uralkodó madridi rezidenciáj
2010. május 24-i kép I. János Károly spanyol királyról az uralkodó madridi rezidenciáján, a Zarzuela-palotában
2011. december 27-i kép I. János Károly spanyol királyról (j) és fiáról, Fülöp hercegről az uralkodó madridi rezidenciáján, a Zarzuela-palotában. I. János Károly 2014. június 2-án l
A spanyol királyi udvar által közreadott képen I. János Károly spanyol király (b) átnyújtja lemondó nyilatkozatát Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek az uralkodó madridi rezidenciáj
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelenti, hogy I. János Károly spanyol király lemond a trónról fia, Fülöp herceg javára az uralkodó madridi rezidenciáján, a Zarzuela-palotában
Lomondott a spanyol király
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.