brusszel


A BASF szárnyal

Figyelő Online
2014.06.03  12:44   
mail
nyomtatás
A BASF a 2013-as évben 1,8 milliárd euróra (a 2012-es érték 1,7 milliárd euró) növelte kutatási és fejlesztési kiadásait. „Abszolút értelemben is az első helyen állunk a vegyiparban a kutatási és fejlesztési ráfordítások tekintetében" - mondta Dr. Andreas Kreimeyer, a BASF SE Igazgatótanácsának tagja, május 27-én Ludwigshafenben megtartott kutatási sajtókonferencián, melynek témája „Nanotechnológia: Kis méretek - nagy esélyek" volt.
• 8 milliárd euró értékesítési árbevétel a 2013-as évben olyan termékekből, melyek még 5 évnél kevesebb ideje vannak a piacon
• Kiépült a észak-amerikai és ázsiai kutatás
• A nanotechnológia, mint az innováció motorja számos alkalmazási területen


A BASF-nél 10.650 szakember dolgozik mintegy 3.000 kutatási projekten annak érdekében, hogy választ találjanak a jövő kihívásaira és ezáltal tartósan nyereséges növekedést biztosítsanak a vállalat számára.

A BASF innovációs ereje megmutatkozik azon új termékek értékesítési árbevételében, melyeket az elmúlt öt éven belül vezettek be a piacra: ez az árbevétel az elmúlt évben elérte a 8 milliárd euró értéket. A vállalat csupán 2013-ban több mint 300 új terméket vezetett be a piacra. A szabványportfólió is visszatükrözi a vállalat kutatási tevékenységeinek sikerét. Az elmúlt évi 1.300 bejelentett szabadalommal és a világszerte 151.000 szabadalmi joggal a BASF már az egymást követő ötödik alkalommal áll a globális Patent Asset Index csúcsán.

Nanotechnológiai megoldások a jövő innovációihoz
A nanotechnológia olyan anyagok fejlesztésével, előállításával és alkalmazásával foglalkozik, melyek 100 nanométernél kisebb struktúrákkal, részecskékkel, szálakkal vagy lemezkékkel rendelkeznek. A nanotechnológia nélkül sok innováció nem lenne lehetséges az olyan területeken, mint az autóipar, az energiaipar, az elektronikai ipar vagy az építőipar, de akár a gyógyászat is. A BASF arra használja a technológiát, hogy új megoldásokat fejlesszen ki, és továbbfejlessze már meglevő termékeit.

Nagy teljesítményű hőszigetelő anyagok

A SlentiteTM az első olyan, poliuretán bázisú hőszigetelő lap, amely azonos hőszigetelési teljesítmény mellett csak fele annyi helyet igényel, mint a hagyományos anyagok.


Mikrokapszulák
A mikrokapszulázás az aktív hatóanyagokat például viaszból, polimerből vagy olajból készült védőburokba ágyazzák be. Ezáltal célzott felhasználást és még nagyobb hatékonyságot lehet elérni. Fontos az aktív anyagok kontrollált felszabadulásának biztosítása. A BASF kutatóinak sikerült a mindenkori alkalmazástól függően a burkot úgy kialakítani, hogy azok csak néhány nanométer vastagságúak és nanoszerkezetűek legyenek. Ezáltal szabályozhatóvá válik, hogy mikor és milyen sebességgel szabaduljanak fel az anyagok a kívánt célterületen.

Grafén
A grafén egy olyan anyag, amely mind az OLED-ek (szerves világító diódák) és a kijelzők, mind pedig az akkumulátorok és a katalizátorok területén technológiai előrelépést jelenthet.

A nanotechnológia által nyújtott lehetőségek biztonságos alkalmazása
Az új technológiák felfedezése mind az esélyek, mind pedig a veszélyek tárgyilagos értékelését magába kell, hogy foglalja. A nanoméretű anyagok fejlesztése mellett azok kockázatértékelése is egy további kutatási súlypontot jelent. A BASF már tíz éve folytat biztonsági kutatásokat a nanoméretű anyagokkal kapcsolatban. Ez alatt az idő alatt a vállalat több mint 150 saját toxikológiai és ökotoxikológiai tanulmányt készített, és 30 különböző projektben vett részt külső partnerekkel.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200