brusszel


Kaszinó, múzeum, nemzeti panteon?

A Citadella jövője
Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.06.03  12:35   
mail
nyomtatás
Sietve vette birtokba az állam a Citadellát, kérdés, mihez kezd vele. Budapest (szó szerint) kimagasodó jelképe helyet adhatna nemzeti panteonnak, múzeumnak, de akár játékkaszinónak is. Döntés még nincs.
Végrehajtó útján vette át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a Citadellát, a nagy sietség arra utalt, hogy komoly és határozott tervei vannak, mihez kezd vele. „Kíváncsi vagyok, hány végrehajtást végeznek el az országban egy határidő lejárta utáni első munkanapon, ha azt az egyszeri állampolgár kéri?" - teszi fel a költői kérdést dr. Strasser Tibor, a neves ügyvéd. -„A törvény előtt mind az állam, mind az állampolgár egyenlő, ugyanaz a jog illeti meg. Úgy látszik azonban, hogy a gyakorlatban az állam „egyenlőbb" az állampolgárnál."

A Figyelő Online igyekezett utánajárni, hogy a sikerrel zárult rapid átvétel után milyen szerepet szán az állam Budapest kiemelkedő turisztikai látványosságának, a Citadellának, feltételezve, hogy van már kidolgozott koncepció.
„Ami ma a Gellérthegyen van, az nem más, mint két ocsmányság" - mondta kendőzetlen szavakkal halála előtt Makovecz Imre. Az Orbán-kormány egyik kedvenc építésze vélhetően nem csak esztétikai szempontból fogalmazta meg kritikáját. Maga a Citadella az önkény jelképe, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után az aradi vértanúkat kivégeztető Haynau építtette. A Szabadság szobrot pedig a „felszabadító szovjet hősök" emlékére állítatta a „hálás magyar nép." Nem véletlen, hogy a rendszerváltás után rövid időre letakarták, s el akarták bontani, vagy a legalább a szoborparkba száműzni.  Makovecz nemzeti panteont álmodott a helyükre, ahol Árpád vezértől kezdve minden magyar hős megtalálható. Ahogy mondta,"Jóisten szórakoztatására" tervet is készített, ami azt sejteti, hogy senki nem rendelte meg, és senki nem fizetett érte. Ez persze még nem jelenti azt, hogy nem valósulhatna meg.

Amikor tavaly ősszel Újbuda átvette a Citadellát, Hoffmann Tamás polgármester úgy nyilatkozott, számolnak ezzel a tervvel is.(Ő amúgy egy szakmai grémiumot akart felállítani, hogy szakértők határozzák meg, mihez kezdjenek a Citadellával.)
Pillanatnyilag azonban valószínűbbnek tűnik, hogy egy múzeumegyüttes kap helyet a Gellérthegyen. A Habony Árpád és Baán László nevével fémjelzett Városliget Múzeumnegyed egyik kihelyezett egysége lenne a Citadella. A Miniszterelnökség mindenesetre még hallgat, megkeresésünkre nem válaszolt. Informálisan csak annyit közöltek, akkor állnak a nyilvánosság elé, ha már kidolgozták a koncepciót. Nyílt titok, a XI. kerületnek azért kellett lemondani alig két hónap után a Citadelláról, mert a Kossuth térről telefont kapott a polgármester, tehát az ötlet már megfogalmazódott.

Nem tudni, egy múzeum hogyan fér össze egy játékkaszinóval, de az sem kizárt, hogy ez utóbbinak is helyet szorítanak. Állítólag Andy Vajna, aki most öt játékkaszinó koncessziós jogát nyerte el, szemet vetett a Gellérthegyre. Nem ördögtől való ötlet lenne, mert volt itt már kaszinó. Kétségkívül látványos és impozáns egy csillogó játékbarlang Budapest fölött, sok előnyét lehetne ecsetelne, de azt semmiképpen nem lehetne rá mondani, hogy a tömegturizmust szolgálja.
Egy biztos, bármelyik terv is kap zöld utat, figyelembe kell venni, hogy a Citadella is a világörökség része, azaz mind a bontáshoz, mind az építéshez nélkülözhetetlen az UNESCO jóváhagyása.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.