brusszel


Tanuljunk nyelveket!

Rakó Ágnes a nemzetközi számviteli rendszer bevezetéséről
Figyelő Online - Rakó Ágnes
2014.06.05  06:18   
mail
nyomtatás
Már Kelet-Közép-Európához képest is le vagyunk maradva a nemzetközi számviteli rendszer (IFRS) alkalmazásában.


Ez nemcsak azért jelent versenyhátrányt, mert sok cégnek a magyar és a nemzetközi számviteli standardoknak megfelelően is el kell készítenie beszámolóját, hanem azért is, mert nem tudunk áttérni az IFRS-ek jelentette gondolkodásmódra és céges kultúrára, ami pedig számos előnnyel jár.

Kérdőívet küldött a minap a Nemzetgazdasági Minisztérium a nagyvállalati körnek azzal a céllal, hogy felmérje a nemzetközi számviteli rendszerre való áttérés iránti igényt. Ezt a lépést már nagyon régóta várjuk, hiszen évek óta szó van róla. Elsődleges értelme nyilvánvaló: a magyar beszámoló elhagyását lehetővé téve az intézkedés megszünteti azt a kettős terhelést, amelyet a külföldi tulajdonú vagy a külfölddel más módon kapcsolatban álló cégeknél a magyar és a nemzetközi számvitel szerinti beszámolók egyidejű elkészítése jelent.

Az áttérés azonban nemcsak ezt jelenti, hanem azt is, hogy a magyar számviteli szakembereknek, a számokat elfogadó felső vezetőknek, az elemzőknek, bankoknak át kell szokniuk arra a gondolkodásmódra, ami az IFRS alkalmazásával jár. Márpedig a tapasztalat – a sajátom is – az, hogy két egymástól jelentősen eltérő szemléletmóddal állunk szemben. Az egyik oldalon a konkrét szabályokon alapuló, erősen formai, számottevő részben adózási célokra használandó számokat generáló magyar számvitel áll. A másikon a többnyire a józan paraszti észt követő, a tranzakciók tartalmát és nem formáját figyelembe vevő IFRS.

Ebben az olvasatban a magyar rendszer előnye és hátránya is egyértelmű. A precíz szabályok miatt kevesebbet kell gondolkodni, a számvitel mechanikussá válik. Ám a szabályok nem tudják a gyakorlatban előforduló összes esetet leírni, ezért jelentős alkalmazási bizonytalanságok vetődnek fel.

A hazai szakmai környezetben szocializálódott szakembereknek és vezetőknek az IFRS-ek alkalmazása néha komoly sokkot jelent. A nemzetközi számviteli rendszerek elveit alkalmazni kell a konkrét tranzakciókra, ezért olykor a legegyszerűbb eseteket is elemezni kell, és ennek alapján döntést hozni. Ehhez magas szinten szükséges ismerni az üzleti folyamatokat, és számolni kell azok pénzügyi kimutatásokra gyakorolt hatásával. A döntések felelőssége pedig a döntéshozóké marad: nem lehet a törvényalkotóra áthárítani.

E döntési helyzetet jól szemlélteti a klasszikus példa. A termékértékesítés címén kiadott számla a magyar rendszerben egyértelműen bevétel, akkor is, ha a vevő egy kereskedőház. Pedig a végső fogyasztó ekkor még nem lépett színre, sőt a terméket később a termelő akár vissza is veheti, illetve vissza kell vennie. Ebben a helyzetben a tartalmon alapuló IFRS nem bevételként, hanem hitelként értelmezi a tranzakciót.

Nem kérdés, hogy ez egészen más szemléletmódot jelent, amelynek kialakulása nem megy egyik napról a másikra. Saját tapasztalataim szerint a szocializációs folyamat a magyar társaságoknál 2–5 év, addig kisebb-nagyobb hibákkal számolni kell. Ez kétségtelen hátrány, de a folyamatnak van egy olyan előnye, amely minden céget kompenzál majd.

Az IFRS-ekre való áttérés szükségképpen hidat ver a számvitelesek és az üzleti terület képviselői között. Előbbiek nem tekinthetik többé az üzleti folyamatoktól elkülönült, önmagáért való rendszernek saját tevékenységüket, partnerként kell kezelniük a vállalati folyamatok ismerőit. Utóbbiak számára pedig értelmezhető rendszerré válik a számvitel. Ennek fényében nem meglepő, hogy sokszor a felső vezetők azok, akik a legkönnyebben állnak át az új szemléletre, hiszen ők többnyire a számvitelhez részleteiben nem értő, de az üzleti folyamatokat logikusan látó emberek, akiknek a gondolkodásához sokkal közelebb áll az IFRS-ek rendszere.

És ha mindez nem lenne elég, hadd érveljek még egy gondolattal a nemzetközi számviteli rendszer mellett. Az IFRS „világnyelv”, ha ezen beszélünk, mindenki érteni és értékelni fogja a magyar cégek teljesítményét.

A szerző a KPMG számviteli tanácsadó csoportjának igazgatója
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Félelmek és tények

Lánczi Tamás személyes álláspontja

Családi pótlék itt és ott

Kiszelly Zoltán nézőpontja

Pontozással nyert az EU

Kína igen ügyesen Oroszországot használja fel saját érdekei előmozdítására

A holland választás tanulságai: „jó” populizmus és mélyreható vita

A hollandok elmúlt 15-20 éve azt mutatja meg nekünk, hogy az olykor késhegyre menő vitáknak komoly hozadéka van

top200