brusszel


Magyarország nem kér a megakamionokból

Figyelő Online
2014.06.05  16:52   
mail
nyomtatás
A Brüsszelben csütörtökön ülésező Közlekedési Tanácsban a magyar delegáció egyértelművé tette, hogy kizárólag a megakamionokra vonatkozó rendelkezés törlése esetén tudja támogatni a jelenleg megengedettnél nagyobb tehergépjárművek közlekedését megkönnyítő javaslatot - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel
Az Európai Bizottság álláspontja szerint a 40 tonna vagy 18,75 méter feletti kamionok határon átmenő forgalma jogszerű, ha a szállítás csak egy határt keresztez, és a két tagállam az úthasználatot belső forgalmában megengedi. A Közlekedési Tanács - az EU szakminisztereinek szervezete - ülésén számos delegáció nemcsak két szomszédos, hanem több tagország viszonylatában is igényelte az engedélyezést. Az ellenérvek szerint a hosszabb és nagyobb tömegű járművek felgyorsítják a közúti infrastruktúra leromlását, fokozott közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek.

A Közlekedési Tanács - a vita eredményeként - a megakamionokra vonatkozó új szabály nélkül fogadta el a politikai megállapodást. A magyar álláspontot az ülésen Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár képviselte. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a visegrádi országok (V4) létrehozták az észak-déli közlekedési kapcsolatok bővítésével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoportot. A V4 államok közlekedési stratégiáinak és fejlesztési terveinek összehangolására hivatott testület május végi budapesti ülésén fogadta el ütemtervét. A felek szeptember végéig összeállítják az idén kezdődő uniós pénzügyi időszakban a nemzetközi hálózatokon megvalósítani tervezett közúti, vasúti, belvízi és kikötői fejlesztéseik listáját. Ezt követően 2016 végéig közös álláspontot dolgoznak ki a 2021 után kiépítendő közös közlekedési infrastruktúra projektekről.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.