brusszel


Sztrájkolnak Rómában az önkormányzati alkalmazottak

Figyelő Online
2014.06.06  12:09   
mail
nyomtatás
Az önkormányzati óvodák dolgozóitól kezdve a közlekedési rendőrökön keresztül sztrájkba léptek pénteken az olasz főváros önkormányzatának alkalmazottai a főpolgármester által tervezett bércsökkentés ellen tiltakozva.
A huszonnégyezer munkavállaló szakszervezetei azután hirdették meg a sztrájkot, hogy Ignazio Marino főpolgármester megszorító intézkedések bevezetését jelentette be. Marino hangoztatta, hogy az olasz főváros kasszái üresek, ezért a római önkormányzati munkahelyeken dolgozóknak is áldozatot kell hozniuk. A sztrájk előtt a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a fizetésekhez nem fog hozzányúlni.

Az ígérettel azonban elkésett. Róma város közlekedési rendőrei, az önkormányzati bölcsödék, óvodák és iskolák dolgozói, az önkormányzati hivatalok tisztségviselői, a városi közlekedési vállalat dolgozói péntek reggeltől a Capitolium körül tüntetnek sípokkal és dobokkal teremtve hangzavart és közlekedési káoszt a belvárosban. Ezen a római dombon áll a városháza a főpolgármesteri hivatallal.

Az önkormányzati dolgozók szakszervezetei szerint Ignazio Marino fejenként évi 200 euróval (mintegy 60 ezer forinttal) akarja csökkenteni a béreket. Bért, méltóságot, tiszteletet! - skandálják az önkormányzati dolgozók azt hangoztatva, hogy a főpolgármester saját fizetése csökkentésével kezdje a megszorításokat.

Az olasz fővárost egy év óta vezető Ignazio Marino orvos, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa havi nettó 4500 eurót keres. Fizetését a gazdasági válságra hivatkozva az idén januártól 10 százalékkal csökkentette. Ezt tette Milánó polgármestere is, aki pedig havi 3600 euróra csökkentette a bérét.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.