brusszel


Változatlanul termelnek az OPEC országai

Figyelő Online
2014.06.09  10:47   
mail
nyomtatás
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai a várakozások szerint változatlanul, napi 30 millió hordón hagyják kőolajtermelésüket szerdai bécsi ülésükön
Az OPEC tagországoknak minden jel szerint nyugodt tanácskozásuk lesz szerdán, annak ellenére is, hogy Líbiában gyakorlatilag megszűnt az olajexport, és az iráni kitermelés is drasztikusan visszaesett a nemzetközi szankciók miatt.

A hírek szerint az OPEC legfontosabb tagja, Szaúd-Arábia elégedett a mostani 100 dollár fölötti hordónkénti olajárral, ezért szerintük nem érdemes változtatni a napi kitermelés célszámán.

Általánosságban a szervezet többi tagja is jó helyzetben van, mert a kitermelés üteme megfelel a piaci igényeknek, és stabil az árszint. Az év első felében 29,2 millió hordó kőolaj volt a napi átlagos kereslet az OPEC országok olaja iránt, ez 2014 végére napi 30,35 millió hordóra emelkedhet.

A tagok szerint ennek a különbségnek a kiegyenlítésére elegendő lesz az Iránban, Nigériában, Irakban és Líbiában kieső termelés helyreállása, sőt talán még túl sok is a keresleti-kínálati egyensúly szempontjából.

Most az Amerikai Egyesült Államok sem helyez nyomást a szervezetre, mert Amerikában a palaolaj miatt bővült a hazai termelés, így Washington nem várja, hogy a világpiaci ár jelentősen a hordónkénti 110 dolláros szint fölé emelkedjen.

David Wech a JBC Energy munkatársa szerint a palaolaj iránti bizalom az egyetlen oka, hogy nem kezdett el meredeken emelkedni a nemzetközi olajár, és a közeljövőben szerinte sem utal rá sok jel, hogy az OPEC növelné kitermelési célszámát.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.