brusszel


Keserű győzelem az olasz baloldalon

Figyelő Online
2014.06.09  16:43   
mail
nyomtatás
Keserű győzelemmel nyerte meg a balközép Demokrata Párt (PD) a vasárnap lezárult olaszországi időközi helyhatósági választásokat, mivel elveszített néhány, az olasz baloldal egykori fellegvárának számító várost.
A PD jelöltjei 160 várost szereztek meg, a jobbközéphez tartozó Hajrá Olaszország, az Északi Liga és az Új Jobbközép (NCD) együttesen 30 önkormányzatban bizonyult erősebbnek. A PD politikusai ültek be az északnyugati Piemonte tartomány összes polgármesteri székébe és az egykor a FI és az Északi Liga választási területének számító Lombardia is a balközépé lett, Varese városának kivételével. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje a toszkán Livorno és a Róma közeli Civitavecchia városában győzött. Ezzel a helyhatósági választásokon 2009-től induló M5S polgármestereinek a száma tízre emelkedett.

A május 25-én és június 8-án tartott kétfordulós időközi helyhatósági választások eredményét hétfőn közölték. A győzelem ellenére nem a PD ünnepelt, hanem az M5S, amelynek sikerült megszereznie az utóbbi 70 évben mindig a baloldalra szavazó Livornót. A toszkán kikötővárossal a PD egyik történelmi fellegvárát veszítette el: a "vörös" Livornóban alakult meg egykor a volt Olasz Kommunista Párt (PCI).

"Mozgalmunk megállíthatatlan vírusként terjed!" - írta az M5S alapítója és vezére Beppe Grillo blogjában.
Grillo pártja a két héttel ezelőtti Európai Parlamenti (EP-) választásokon mintegy húsz százalékponttal kapott kevesebbet a 40,8 százalékkal teljesítő PD-nél. Akkor Beppe Grillo azzal bátorította híveit, hogy a PD győzelme csak ideiglenes.
A balközép a mostani fordulóban elveszítette az eddig szintén baloldalinak tartott Perugiát, ahol a FI jelöltje győzött, valamint Padovát, ahol az Északi Liga nyert.

Elemzők szerint az EP-választásokon aratott PD-győzelem Matteo Renzi miniszterelnök sikere volt. Május 25-én a szavazásra jogosult olaszok 70,6 százaléka vett részt a helyhatósági választásokon, a második fordulóra a választási kedv 49,5 százalékra esett vissza.

A PD által elveszített balközép városok példája bizonyítja, hogy Matteo Renzi nélkül a balközép nehezen nyer. Renzi képviseli az újat, és ott, ahol a balközép még mindig a régi politikusaival próbálkozik, kudarcot vall - kommentálta az eredményeket a PD-hez közel álló La Repubblica napilap. Az Il Fatto Quotidiano úgy vélte, Itáliában elmúlt az ideje a politikailag beskatulyázott városoknak. Az a párt nyeri a mindenkori választásokat, amely meggyőzőbb jelöltet tud állítani.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.