brusszel


Zamecsnik: egy formai döntés született Zágrábban Hernádi-ügyében

Figyelő Online
2014.06.10  13:43   
mail
nyomtatás
Hernádi Zsolt magyarországi ügyvédje szerint a zágrábi bíróság formai és nem érdemi döntést hozott kedden a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen folyó eljárásban.
Zamecsnik Péter az MTI-nek kedden kifejtette, hogy a zágrábi bíróság egyrészt arról döntött, hogy a vád megfelel a törvényes vád követelményeinek a horvát jogszabályok alapján, továbbá hogy az eljárás Hernádi Zsolt távollétében is folytatható. Hozzátette: a továbbiakban a pert tárgyaló bíróság hoz majd döntést. Az ügyvéd hangsúlyozta, amennyiben a Magyarországon folyó eljárásban született elsőfokú, nem jogerős döntés jogerőssé válik, az kötelező érvényű lesz Horvátországban is az alapjogelvek szerint.

A Fővárosi Törvényszék a május 26-án hozott elsőfokú ítéletében megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.Zamecsnik János abban bízik, hogy a jogerős ítélet megerősíti majd az első fokon született döntést. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor, úgy vélte legkorábban ősszel.

A Hernádi Zsolt fogva tartásának elrendelésére vonatkozó zágrábi döntésről az ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a bíróság kedden fönntartotta a tavaly ősszel elrendelt intézkedést, erre pedig azért volt szükség, mert a nyomozati szakaszból az ügy átment a bírósági szakaszba. Megjegyezte, hogy az Interpol Hernádi Zsolt ellen kiadott körözésének felfüggesztése továbbra is életben van. A horvát közszolgálati televízió (HRT) kedden internetes oldalán közölte: megalapozott a Zágráb megyei bíróság döntése szerint a Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen beadott horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészségi (USKOK) vád.

Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tíz millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze a többségi irányítási jogokat az INA-ban.A bírósági tanács Hernádi Zsolt ellen fogva tartást rendelt el és jóváhagyta az USKOK azon kérését is, hogy távollétében lehessen lefolytatni a bírósági tárgyalást. Hernádi Zsolt zágrábi ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fog a keddi bírósági ítélet ellen, míg az USKOK képviselője elégedettségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.