brusszel


Hullócsillag! Isten óvja a királyt

JÁNOS KÁROLY PÁLYÁJA
Figyelő Online - Zsély Anna
2014.06.14  13:00   
mail
nyomtatás
A negyven év után leköszönt spanyol uralkodó legnagyobb érdemei közt tartják számon, hogy még Franco gyámkodása alatt is a változás motorja tudott lenni a spanyol társadalomban.
A leköszönő uralkodó Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias néven született Rómában János barcelonai gróf, spanyol trónörökös és Mária Mercédesz nápoly-szicíliai hercegnő második gyermekeként. Miután Spanyolországban 1931-ben kitört a forradalom, a királyi családnak menekülnie kellett, így János Károly gyermekkorát Olaszországban töltötte, iskoláit pedig Svájcban kezdte el. Később családja Portugáliába költözött, így János Károly csupán tízéves korában járt életében először Spanyolországban. Az érettségi vizsgákat már itt tette le.

Öt éven át a katonai, a tengerészeti és a repülőtiszti akadémián tanult. Miután mindhárom fegyvernemben tiszti rangot szerzett, a Madridi Egyetemen jogot, közgazdaságtant és történelmet hallgatott. Tanulmányai végeztével már a családalapításra is jutott ideje. 1962-ben feleségül vette Zsófia görög és dán királyi hercegnőt, a frigyből pedig három gyermek született: Ilona, Krisztina és Fülöp.

 

Részletek a Figyelő hetilap 2014/24. számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.