brusszel


Zombor Gábor: Kecskemét sokkal jobb helyzetben van, mint a magyar egészségügy

Részvéttáviratokat kapott az új egészségügyi államtitkár

 

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.06.12  18:36   frissítve: 2014.06.12 18:15
mail
nyomtatás
Őszre elkészül az egészségügy átalakítását célzó koncepció, amely meggyőzi a pénzügyi kormányzatot arról, hogy nem pazarló rendszerbe öntik a pénzt -jelentette ki Zombor Gábor, Szócska Miklós utóda a Figyelő Medicina Konferencián.
Az új egészségügyi államtitkár a Figyelő mai budapesti szakmai rendezvényén lépett először a nyilvánosság elé, s vázolta saját, illetve a harmadik Orbán kormány ágazattal kapcsolatos terveit. Üdítően hatott a hallgatóságra, hogy előadása kezdetén kijelentette, őszintén érdemes beszélni az ágazat gondjairól, s ő is tudja, hogy rengeteg a probléma, „ ez a problématömeg pedig elérte a kabinet ingerküszöbét is, hamarosan lépni fog." Előtte azonban konzultálnak az intézményvezetőkkel, hogy őszre elkészüljön az ágazat irányításának és finanszírozásának átalakítását célzó javaslat. „Arra szerződtem, hogy segítségére legyek a szakmámnak" - utalt arra, hogy eredeti végzettsége orvos, hosszú éveken át gyakorolta hivatását. Igaz, nyolc évvel ezelőtt Kecskemét város polgármestere lett, de azt követően sem szakadt el a szakmájától. Derültséget keltett, amikor azt mondta, Kecskemét sokkal jobb helyzetben van, mint a magyar egészségügy." Ugyanakkor felemás volt a mosoly, mert az előtte felszólaló egészségügyi érdekképviseleti szervezetek vezetői éppen arról beszéltek, hogy az utolsó utáni pillanatban van az egészségügy. Több pénz kell az ágazatnak! - hangsúlyozták. Zombor Gábor, bár délután fél 3 után érkezett a terembe, mintha csak hallotta volna a panaszáradatot, azzal kezdte a bemutatkozást, „le is lehetne zárni a beszélgetést, gyakorlatilag mindenben egyetértünk."




KRÍZISHELYZET

Mint elhangzott, a nagy ellátórendszerek vezetőitől, köztük Zombor Gábortól azt kérte a kormány, hogy olyan működtetésre és finanszírozásra tegyenek javaslatot, amely hosszútávon fenntartható megoldást jelent az adott ágazat számára. Ugyanakkor nem jelenthet politikai kockázatot, s garanciákat kell adni a jó színvonalú ellátásra is. Az államtitkár nem takargatta a bajokat, elismerte, lemaradásban van az egészségügy, humánerőforrás terén pedig egyenesen krízishelyzet van. Hozzátette, bizonyos, hogy az átalakítás során lesznek viták, mivel semmi nem megy áldozatok nélkül. A jelenlévő intézményvezetők örömmel hallották, hogy nem híve az íróasztal melletti döntéseknek, annak, hogy íróasztal mellől tegyenek tönkre egzisztenciákat. „Kétszer kell mérni, mielőtt egyszer vág az ember" - tette egyértelművé Zombor, ha rajta múlik, nem lesznek rapid, szakmaiatlan döntések. A finanszírozás is változni fog, lesz konszolidáció - utalt arra, hogy ha nem is ér véget a hét szűk esztendő, a gyógyítás valós költségeihez jobban igazodó finanszírozást szeretne életbe léptetni. Ennek megvalósításában azonban mindaddig nem lesz partner a pénzügyi kormányzat, amíg fennáll a gyanú, hogy az egészségügy pazarló. „Lehet, igaza is van, hogy fenntartásokkal kezeli az ellátó rendszert" - mondta.

NEM BONTJÁK MEG A KOCKÁZATKÖZÖSSSÉGET


Az államtitkár értékeléséből kiderült, vélhetően a jövőben sem jutnak nagyobb szerephez a magánbiztosítók, a kormány ugyanis nem akarja megbontatni a szolidaritáson alapuló nemzeti kockázat közösséget, azaz marad a jelenlegi társadalombiztosítási szisztéma. Lesz viszont életpálya-modell, amelynek alapja a Magyar Rezidens Szövetség koncepciója lehet. Hogy mekkora a zűrzavar, s mennyi sebből vérző területet vett át elődjétől, jelzi: barátai és ismerősei gratulációk helyett - persze tréfából - részvét táviratokat küldtek neki a kinevezése alkalmából. A feladat nem kicsi- ismerte el maga is. „Az állam szerepvállalásával kapcsolatban rengeteg tévhit, félelem mérgezi a levegőt mostanában.

Az a rendszer, ami most van, sem az irányítónak, sem a fenntartottaknak nem jó, nem érzik magukat benne otthon." - fogalmazott. Egyértelművé tette, hogy változni fog az irányítási rendszer is, nem tudni azonban, hogy ez érinti -e Gyemszit, s ha igen, miként. Ami viszont tudható, hogy nagyobb önállóságot, hatáskört és irányítási szabadságot kapnak a kórházigazgatók, az orvosoknak pedig kisebb lesz az adminisztrációs terhük, s általában is csökkenteni kívánja a jelenlegi túlszabályozottságot és bürokráciát. Az egészségügy irányításában professzionális szervezetre van szükség, e téren radikális változásra lehet számítani -szögezte le. A hálapénz kapcsán annyit mondott, személy szerintb egyértelműen hálapénz ellenes. Van elképzelése arról, hogyan lehetne megszűntetni, ám annak módját egyelőre nem osztotta meg a nyilvánossággal.

Nehezményezte, hogy az orvosokat a hálapénz miatt „Btk-s történetekbe viszik bele." Arra célzott, hogy bizonyos esetekben bűncselekménynek minősül a paraszolvencia elfogadása, s méltatlannak tartja, hogy orvosokat meghurcolnak miatta. , „Sokkal több a tisztességesen és becsületesen dolgozó orvos, mint akiket a kereskedelmi televíziókban mutogatnak"- mondta.

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.