brusszel


XXVIII. Figyelő Medicina konferencia az egészségügy jövőjéről

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.06.12  18:38   frissítve: 2014.06.12 18:28
mail
nyomtatás
Konszolidációs javaslat készül a nyáron az egészségügyben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkára.
A következő időszak legfontosabb feladata egy elfogadható, hosszú távú megoldást eredményező konszolidációs javaslat kidolgozása - mondta Zombor Gábor, jelezve: ez a nyár feladata lesz, az őszi parlamenti időszakra szeretné lezárni. A kormány a társadalombiztosítás rendszerét fenntartja, mivel ez az alaptörvényben foglalt vállalása - jelentette ki. "A következő időszak legfontosabb feladata egy elfogadható, hosszú távú megoldást eredményező konszolidációs javaslat kidolgozása." A konferencián az egészségügy azonnali konszolidációját sürgették az ágazati érdekképviseleti szervezetek.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke arról beszélt, hogy a lejárt szállítói adósságállomány miatt egyes kórházak "vergődnek", gyors és egyértelmű intézkedések kellenek a továbblépéshez. Szükséges az életpályamodell kidolgozása is, de a legsürgetőbbnek a mozgóbérek rendezését nevezte, mert esetenként az ügyeleti rendszer ellátása is súlyosan veszélyeztetett, kórházigazgatóknak is be kellett állniuk ügyeletbe. A kórházszövetség szerint a kórházak méltányos finanszírozásához elengedhetetlen az egyes betegségekre kifizetett díjtételek emelése, az átfogó súlyszám revízió és a feladatarányos finanszírozási keretek kialakítása.



Az államháztartás eladósodottságának 70 százalékát az egészségügy adja - mondta Csató András, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) elnöke. Az eddigi részkonszolidáció eredményeként időarányosan rekordot, 64,4 milliárd forintot ért el a kórházak adósságállománya április végére. A GYEMSZI által működtetett 107 kórház esetében ez 47,37 milliárd forint, 2012-óta, az állami kontroll mellett 20 milliárddal nőtt - közölte.



Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időkben minden évben volt adósságkonszolidáció, de a kormányzati lépések mellett újratermelődött az adósságállomány. Véleménye szerint ennek az az üzenete, hogy nem célszerű plusz konszolidációs forrást juttatni a rendszerbe, úgy hogy mellette érdemi strukturális változtatások nem fejeződtek be. Minden közfinanszírozási terület megújítása hosszú éveket vesz igénybe - mondta. Az alapellátás kiadásai 2010 és 2014 között 30,8 milliárd forinttal, 149,4 milliárdra emelkedtek. A tárca kimutatása szerint az összes lejárt kötelezettségállomány 57,8 milliárd forint - ismertette.

Nagy eredménynek nevezte a járóbeteg-ellátás állami fenntartását, mert központilag irányított, hatékony intézményrendszer működtetésére nyílt lehetőség, ami komoly érték.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.