brusszel


Hatalmas szerencse: méregdrága kék gyémántot találtak

Figyelő Online
2014.06.13  12:21   
mail
nyomtatás
Egy 122 karátos kék gyémántra bukkantak a dél-afrikai Cullinan bányában pár hónappal azután, hogy az ugyanott talált 29 karátos kék gyémánt több mint 25 millió dollárért kelt el.
A kitermelő cég, a Petra Diamonds Ltd 2008-ban vásárolta meg a bányát, amely a valaha talált legnagyobb nyers, ékszerkészítésre alkalmas gyémánttal büszkélkedhet. A híres Cullinan gyémántot (3106,75 karát) 1905-ben bányászták ki. A követ kilenc nagyobb és több kisebb darabra vágták, a legnagyobb 530,2 karátos, a legkisebb 4,4 karátos lett, jelenleg mind a brit királyi család tulajdona.

A 18,8 karátos Cullinan V II. Erzsébet királynő egyik kedvenc ékszere, amelyet egy brossba foglalva szokott viselni.Az ugyancsak a Cullinan bányából kitermelt 507 karátos nyers fehér gyémánt rekordáron, 35,3 millió dollárért kelt el 2010-ben.

A most talált 122,52 karátos gyémánt pontos értékét még nem határozták meg, de szakértők szerint megdöntheti ezt a rekordot.

A világ gyémánttermelése az előzetes adatok szerint 2013-ban 137 millió karátot, mintegy 16 milliárd dollárt ért el, ez szinte megegyezett a gyémántkereslettel. A világ legnagyobb gyémánttermelő állama 2013-ban Oroszország volt (34,8 millió karáttal), továbbá a Kongói Demokratikus Köztársaság (21,3 millió karáttal) és Botswana (17,7 millió karáttal). A negyedik Ausztrália volt (15,6 millió karáttal), az ötödik pedig Angola (13,8 millió karáttal).
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.