brusszel


Keleti hitelminősítő születik

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.06.13  17:35   
mail
nyomtatás
Az orosz-kínai összefogás megtörheti a Nyugat elsőségét a pénzügyi piacokon - számol be terveikről a Die Welt. A Visa és a Mastercard, a hitelminősítő intézetek és a világ elsőszámú valutája mind a fejlett országokhoz kapcsolódnak. Ez a korszak érhet véget a két keleti óriás által közösen felállított hitelminősítő cég által.
Az Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter által legutóbbi kínai látogatása során vázolt elképzelés jelszava a politikai semlegesség. Főként azt fájlalják, hogy a 3 nagy ügynökség (Standard & Poor's, Moody's, Fitch) értékelései dominálják a pénzügy döntéseket, amiknek szerepéről az elmúlt hetekben Moszkva első kézből kapott leckét. A krími válság miatt az S&P és a Moody's is leminősítette az országot, s a Fitch is hasonló módosítást helyezett kilátásba, így az közvetlenül a bóvli kategória közelébe került.

A kötvénypiacok azonnal és jelentősen reagáltak az értékelésekre, ami kamatemelést és árfolyamesést vont maga után. A moszkvai retorika politikai motivációt lát az események mögött, amiért most pekingi kapcsolatok révén próbál visszaütni. Kína személyében könnyen partnerre lelt, ugyanis maga is elégedetlen a nyugati szakértők munkájával, amire válaszul létrehozta saját ügynökségét, a Dagongot, ami hamarosan orosz-kínai entitást nyerhet. Míg a Moody's és a Fitch Amerikát a legjobb kategóriába (AAA) sorolja, addig a Dagongnál 6 fokkal lejjebb (A-) kap csak helyet, miközben itt Oroszországnak A-s, Kínának pedig AAA-s a fokozata.

A Dagong módszertanában kiemelt szerepe van a fundamentális adatoknak, mint amilyen az adósságráta, s ezen a téren valóban Amerika teljesít közülük a leggyengébben. Ugyanakkor Amerika bármikor képes dollárt nyomtatni, ami kiváló stratégiai helyzetbe hozza. Oroszország az 1998-as bankcsőd után alig nyerte vissza a befektetők bizalmát, amit az is jelez, hogy csak az idei első negyedév alatt 50 milliárd dollárnyi tőke hagyta el az országot.

A vezető intézetek gyakorlatát más forrásból is érik kritikák. A Moody's például egyes európai országokat is irritál, amire válaszul maguk is egy saját intézmény felállítását fontolgatják.

Egy új ügynökség felállítása azonban csak az első lépés, ami nem eredményezi feltétlenül annak széleskörű elfogadottságát. Ezt még a Dagong sem vívta ki magának, így Oroszország és Kína elsőszámú célja a nemzetközi szerepének növelése.

A pénzügyi hidegháború fegyvertárához tartozik egy saját, keleti fejlesztési bank felállítása (ami az IMF szerepét ellensúlyozná), valamint a dollár szerepének csökkentése, hogy a kínai jüan előkelőbb szerephez jusson a nemzetközi kereskedelemben.

Holger Zschäpitz (1971-) német közgazdász és újságíró, a Welt és a Welt am Sonntag gazdasági főszerkesztője.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200