brusszel


A dél-iraki olajlétesítményeket is elérhetik a szélsőségesek

Figyelő Online
2014.06.15  16:30   
mail
nyomtatás
A dél-iraki fő nyersolajexport-létesítményeket is elérhetik az Irak északi és középső térségeiben előrenyomuló szélsőséges iszlamista erők, több millió hordós napi exportkapacitást veszélyeztetve - hangsúlyozták vasárnapi helyzetértékeléseikben londoni iparági elemzők.
A szakértők szerint az Irakban kibontakozó válsághelyzet miatt várhatóan 100 dollár felett marad az idén a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolajfajta hordójának árfolyama.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a rendszeres olajpiaci elemzéseket is összeállító Barclays szakelemzői szerint az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita felkelőcsoport észak-iraki előrenyomulásának egyik legközvetlenebb hatása az lesz, hogy a Törökországba vezető, 600 ezer hordós napi kapacitású Kirkuk-Ceyhan nyersolajvezeték javítási munkálatai várhatóan leállnak. A jelenleg használaton kívüli vezetéket az elmúlt időszakban több robbantásos támadás is érte, és a károk helyreállítását célzó munkálatok 60 százalékát végezték el eddig, de a térségbeli fegyveres konfliktus fellángolása a további javításokat minden bizonnyal késlelteti - jósolták a Barclays londoni elemzői.A ház szakértői szerint ez súlyos mértékben szűkíti az északi mezők exportkapacitását, mivel a térségből közúton, olajszállító tartálykocsikkal naponta csak 65 ezer hordó nyersolaj juttatható el a török exportkikötőkbe.

Az ILIÁ előretörése előtt voltak olyan tervek, hogy az északon kitermelt kőolajat a dél-iraki exportkikötőkbe szállítják vezetéken, de most már ez is valószínűtlennek tűnik - vélekedtek a Barclays elemzői.Hangsúlyozták, hogy a dél-iraki Bászra kikötőjén keresztül zajló, jelenleg napi 2,6 millió hordó körüli olajexportot eddig nem érintette a szélsőségesek mostani előrenyomulása, ám az elmúlt egy évben a déli olajlétesítményeket is érték időnként robbantásos támadások.Ez arra vall, hogy Irak déli része sem lenne elérhetetlen földrajzi távolságban a szélsőséges csoportok számára, ha e fegyveres iszlamista alakulatok kiterjesztik tevékenységüket Irakban.Mindezek alapján a Barclays londoni elemzői az idei harmadik negyedévre 111 dolláros, a negyedik negyedévre 109 dolláros hordónkénti átlagárfolyamot jósolnak a Brent olajfajtára.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint az észak-iraki harcok korlátozott közvetlen rizikót jelentenek, mivel az iraki olajipar a déli országrészben és az autonóm kurd térségben koncentrálódik. Mindazonáltal a mostani iraki fejlemények is emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy az "arab tavasz" felkeléseivel elindult folyamatok milyen mértékű instabilitást teremtettek a Közel-Keleten, és ez az elsődleges oka annak is, hogy a Brent hordójának átlagos árfolyama 2011 óta 110 dollár - hangsúlyozzák a cég elemzői.

A Capital Economics szakértői szerint a 113 dollár körüli jelenlegi árfolyam a több éves átlaghoz képest nem jelentős kiugrás, bár az Egyesült Államok iraki közbelépésének lehetőségére tett legutóbbi amerikai utalások gyengesége növelheti az "iraki járványhatás" kockázatát.

A ház szerint az teljesen valószínűtlen, hogy a nyugat ismét bele akarna bonyolódni egy iraki háborúba, tekintettel arra, hogy csak nemrég keveredett ki belőle, és Afganisztánból is éppen kivonulóban van, ráadásul a szíriai és az ukrajnai válságot is tétlenül szemléli.

A nyugati importőrök valószínűleg inkább hosszabb időszakra "leírják" az iraki olajexportot, és az esetleges kieséseket máshonnan igyekeznek majd pótolni, vagy szükség esetén a bőséges stratégiai készleteket is megcsapolhatják.Mindezek alapján a Capital Economics iparági elemzői közölték, hogy egyedül a legutóbbi iraki fejlemények hatására nem módosítják olajár-előrejelzéseiket, azonban most már ők is "egyértelműen egyre szűkebb esélyűnek" tekintik azt a prognózisukat, hogy a Brent hordójának árfolyama az idei év végére 100 dollár alá kerül.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.