brusszel


Ezt a milliárdos piacot is újraosztotta az állam

Figyelő Online - Bucsky Péter
2014.06.20  10:02   
mail
nyomtatás
Évi 2,5 milliárdos piacot rendezett át a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) akkreditációs eljárása, amely azonban a piaci szereplők szerint nem akadályozza meg a visszaéléseket.
Fontos dokumentum a gépjármű-vezetői képesítési igazolvány: a hivatásos busz- és teherautó-sofőröknek a jogosítvány mellett erre a kártyára van szükségük a munkához, és ezt ötévente meg kell újítani.

A 35 órás képzésből öt telik gyakorlattal. Ezt a törvény szerint veszélyhelyzetek gyakorlásával kell tölteni, vagy szimulátoron, vagy tanpályán.

Jelentős összegek

Piaci információink szerint az idén 35 ezer gki-képzésben részt vevővel lehet számolni, míg több év átlagában ez az érték 25-30 ezer közé tehető. A jellemzően 80-90 ezer forintos tanfolyamdíjjal kalkulálva mintegy 2,5 milliárdos éves piacnagyság adódik.

Azt a szakmában is elismerik, hogy a képzés színvonala eddig korántsem volt megfelelő. Sokan csak költségnek és időkiesésnek tartották, amit élelmes vállalkozók úgy használtak ki, hogy teherautókra épített szimulátorokat béreltek, és naponta több tucat ember vezetését igazolták le úgy, hogy akár be sem kapcsolták a gépet.

Nem sikerült

Ezt elégelhette meg az NKH és a törvényi változásokat kidolgozó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), de a kezdeményezésük inkább félresikerültnek minősíthető. Az új előírások továbbra sem nyújtanak megnyugtató garanciákat arra, hogy a szimulátorokat használó vagy kibérlő iskoláknál minden sofőr valóban el is végzi a veszélyhelyzetekben hasznos képzést, a lepapírozás ellen az akkreditáció sem véd.

Az eljárással vannak további problémák is, ezekről a Figyelő hetilap június 19-i, idei 25. lapszámában olvashat.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200