brusszel


Feltalálói Nobel-díjak

Figyelő Online - Bucsky Péter
2014.06.18  17:21   frissítve: 2014.06.19 15:55
mail
nyomtatás
A QR kód, a negyedik generációs mobilhálózatok vagy a műanyag tipli feltalálóit valószínűleg igen kevesen tudnák megnevezni, és az egyre bonyolultabb fejlesztéseket végző szakemberek munkáját egyre nehezebb is megérteni.
Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) Európai Innovációs Díját olyan kutatók, fejlesztők kapták, akinek munkája nélkül elképzelhetetlenek lennének mindennapjaink, mégis keveset tudunk róluk. Összesen háromszáz jelölt közül tizenöten jutottak be a döntőbe, öt kategóriában. A jelölteket a hétezer fős EPO műszaki bírálói választják ki.
A díjazottak alapján az is látszik, hogy ma már egy-egy új ötlet megvalósulása éveket vagy akár évtizedeket is igénybe vehet. Magyar feltalálót a díj 40 éves története során nem díjaztak, és más közép-európai felfedezést sem ismeretek el, a zsűrinek viszont Rubik Ernő is tagja volt. Idén azonban volt lengyel jelölt, a Wieslaw Nowinski az agy háromdimenziós térképét készítette el. Közép-európai módra azonban nem hazájában, hanem Szingapúrban él és dolgozik.

Az EPO Feltalálói Díja nem csak arra világít rá, hogy milyen fontos újításokat tudnak kutatók elérni, sokszor különösebb elismerés nélkül, hanem azt is megmutatja, hogy a szabadalmaknak milyen fontos szerepe van. Igen bonyolult nemzetközi jogi keretei vannak ennek, és megszerzése drága és körülményes, mégis fontos a feltalálók védelme: ennek segítségével 20 évre monopóliumot kapnak a technológiai újítások piacosítására. Ezzel egyébként nem mindenki él, a japán Denso és Toyota cégeknél dolgozó Masahiro Hara, Takayuki Nagaya által a logisztikához feltalált két dimenziós QR kód azért terjedhetett el az okostelefonoknak köszönhetően, mert ingyenesen megnyitották a számukra üzletileg nem fontos felhasználóknak -emellett persze a logisztikai rendszerekben versenyelőnyt biztosított a nem csak a hagyományos vonalkódhoz képest sokkal több, de sokkal gyorsabban is kiolvasható információkat biztosító eljárás. A japán feltalálók a közönségdíjat nyerték el. Az EPO honlapján leadott 20 ezer szavazat harmadát kapták meg. A pénzzel nem járó díjat kitörő lelkesedéssel fogadták, az átvétel után izgatottan telefonáltak kollégáiknak és rokonaiknak - a tengerentúlon is nagy becsben tartják az elismerést.





A kutatói kategóriát a brit Christofer Toumazou csupán 1 négyzetmilliméteres chipjével nyerte el, ami egy csepp vérből fél óra alatt tud célzott génvizsgálatokat végezni. Ezt egy USB-vel lehet számítógéphez kötni, ám a diagnosztikában még számos jóváhagyásra vár, hogy a mindennapi gyógyításban is használni tudják.

A kkv-k kategóriában egy dán kutatócsoport start-up cége nyerte el a porcelánból készül kitüntetést - a gálestet a korábbi császári porcelánmanufaktúra épületében rendezték meg Berlinben, míg az átadási ceremónia a Telekom rendezvényhelyszínén, a korábbi császári telegráf központban zajlott. A Peter Holme Jensen, Claus Hélix-Nielsen és Danielle Keller által alapított cég membránja mindenféle vizet környezetbarát módon, csupán membránokkal tökéletesen meg tud tisztítani.
, míg az életműdíj a 94 éves német Artur Fisheré lett, aki egész különleges módon mintegy 1100 találmánnyal gazdagította mindennapjainkat, s ezek mindegyike olyan egyszerű megoldás, mint a világszerte lemásolt Fisher féle konnektor, dübel, vagy az 1949-ben első szabadalmaként született örökvaku, s az idős feltaláló - akinek csavargyára világszerte ismertté vált - még most is dolgozik, épp tegnap mutatta be egyszerű tojásfelnyitó masináját.

Az Európán kívüli feltalálók kategóriában a térbeli nyomtatást pontosan 30 éve kifejlesztő Charles W. Hull győzött. Ez megmutatja azt is, hogy milyen hosszú idő kell egy kiváló találmánynak is ahhoz, hogy a mindennapokban is megjelenjen.
Az életműdíjjal kitüntetett német Artur Fisher ötletei mindennapjainkat is átalakították, ezernél is több szabadalma közül a műanyag tiplivel biztosan találkozott mindenki. Emellett konnektort és fényképező vakut is fejlesztett. A 94 éves feltaláló, és nem mellesleg a sikeres Fischer vállalat megalapítója a mai napig is kísérletezik műhelyében, és újabb találmányokon dolgozik.
Az ipari fejlesztések kategóriában a belga Koen Anderst és a francia Jerome Guillemont kapott elismerést. Negyven év után ők fejlesztettek ki először új gyógyszert a TBC ellen, ami azért volt kiemelt, mert a régió gyógyszerekkel szemben már egyre inkább ellenállóvá vált a betegség. Azért is kiemelt ez a projekt, mivel üzleti haszonnal egyáltalán nem kecsegetett a kevés páciens miatt, viszont ezrek életét tudják megmenteni.

Az európai innovációs eredmények elismerése azért is fontos, mert egyre több innováció érkezik Ázsiából, és Amerika is igen erős. Míg a tudomány eredményekben és még a szabadalmak számában is továbbra is Európa vezet szinte minden területen, a piaci sikerek száma már kisebb. Míg az Egyesült Államokban 1 millió emberre évente 20 sikeres startup jut, kontinensünkön csak kettő. Ezért is kezeli az EPO kiemelten a díjak között a cégeket, és az olyan projektcsapatokat, akik sokszor nem is kapnak fontos munkájukért megfelelő társadalmi elismerést.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.