brusszel


Módosul az idei költségvetés

Figyelő Online
2014.06.20  14:38   frissítve: 2014.06.20 16:16
mail
nyomtatás
A Nemzetgazdasági Minisztérium idei költségvetést módosító tervezete 152 milliárd forinttal emelné meg a kiadásokat, amely a pénzforgalmi hiányt GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné - derül ki a Költségvetési Tanácsnak véleményezésre benyújtott tervezetből. Az NGM szerint az uniós módszertan szerinti hiánycél nincs veszélyben, de a KT nem zárta ki ennek kockázatát, ezért egyebek mellett az Országvédelmi Alap fenntartását javasolta.
Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. hulladékkezelő cég és a Főgáz Zrt. megvásárlásának finanszírozása miatt szükséges a központi költségvetés kiadásait megemelni.

A KT megjegyzi: nem észleltek ugyan olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák az egyet nem értés jelzését, de a KT szerint nem zárható ki teljesen a kockázata annak, hogy a tranzakciók egy része az ESA-hiányt (az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet) is növelni fogja.

Ezért a tanács körültekintő, takarékos költségvetési gazdálkodást és az Országvédelmi Alap fenntartását tartja szükségesnek mindaddig, amíg a hiánycél elérését és az adósságcsökkentést övező kockázatok megnyugtatóan nem csökkennek.

A KT MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet arra: az NGM törvénytervezete szerint a közműcégek megvásárlásának finanszírozása a központi költségvetés kiadási előirányzatának 152 milliárd forinttal való megemelését teszi szükségessé, de ez - az NGM törvénytervezetének indokolása szerint - nem veszélyezteti az uniós módszertan szerinti hiánycél teljesítését.

A tanács véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal - olvasható a tanács véleményében.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.