brusszel


Bizonytalan az enyhítési ciklus végdátuma

Figyelő Online
2014.06.24  08:03   
mail
nyomtatás
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden kamatdöntő ülést tart, amelyen várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot a jelenlegi 2,4 százalékos szintről.
Az elmúlt napokban több elemző is a jegybanki alapkamat további mérséklését valószínűsítette. A Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 18 elemző az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várja a keddi kamatdöntő ülésen. Az elemzők egyöntetű véleménye szerint június 24-én 2,3 százalékra csökken az alapkamat. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés.

A TakarékBank elemzői szerint az idén nyár közepéig az alapkamat 2,10 százalékig is csökkenhet, a kamatemelési ciklus "sima átmenettel" való megkezdése miatt azonban már augusztusban véget érhet a kamatcsökkentés. A jegybanki alapkamat emelését valószínűleg 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 3,25 százalékig (maximum 3,5 százalékig) folytathatja - mondta Oszlay András, a bank elemzési részlegének vezetője. A forint/euró árfolyam alakulásáról a TakarékBank elemzői úgy vélik: idén éves átlagban 304 forint/euró kurzusra lehet számítani, de év végén már 300 forint alá esik az euró, várhatóan 298 forintot kell majd adni az európai közös pénzért.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint "gyakorlatilag borítékolni lehet az újabb kamatvágást, mivel az alacsony inflációs környezet és az EKB kamatcsökkentése miatt a magyar állampapírokon megnövekedett hozamfelár is ezt támogatja. "A jelenlegi alacsony inflációval párhuzamosan még az alacsony kamatszint mellett is pozitív reálhozam érhető el - hangsúlyozta Horváth István.Londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntő ülés előtt azt jósolták: a magyar gazdaság inflációs és külső kockázati mérőszámai alapján bizonyosra vehető, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa kedden újabb 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Az MNB enyhítési ciklusának valószínű végpontjára azonban már bizonytalanabbak a citybeli várakozások. A Barclays befektetési bankcsoport londoni elemzői például egyértelműen 2,00 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját, a JP Morgan felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai ugyanakkor "2,00 százalék körüli" alapkamatig tartó enyhítést valószínűsítenek.

Londonban sem mernek jósolni
Az MNB enyhítési ciklusának valószínű végpontjával kapcsolatban azonban már bizonytalanabbak a citybeli várakozások. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzői például egyértelműen 2,00 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját, sőt nem zárják ki, hogy az MNB ennél is tovább süllyeszti irányadó kamatát.A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai ugyanakkor "2,00 százalék körüli" alapkamatig tartó enyhítést valószínűsítenek, a 4cast elemzőház szakértői a 2,00-2,20 százalékos, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni elemzői pedig "valahol a 2,30 és a 2,00 százalék közötti" sávban várják a kamatcsökkentések leállítását.

A Barclays közgazdászai előrejelzésükben kiemelték, hogy Magyarország "technikai deflációba csúszott", miután áprilisban és májusban is csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben.Ennek alapján a Barclays elemzői 2,00 százalékos alapkamaton várják az enyhítési ciklus végét, de látnak esélyt az ennél is tovább tartó kamatcsökkentésekre.A ház szerint az eurójegybank (EKB) legutóbbi monetáris enyhítési lépései miatt az MNB folytatódó enyhítési ciklusa kevésbé problematikus a forint szempontjából, tekintettel arra, hogy az EKB intézkedései várhatóan növelik a portfolió-áramlásokat az euróövezettel szomszédos piacokra.

A 4cast elemzői szerint is az EKB kamatcsökkentése és likviditáspótló programja az egyik tényezője a cég által várt folytatódó MNB-enyhítésnek.A ház szerint valószínűleg a monetáris tanács is arra a következtetésre jutott, hogy az idei első negyedévi "sokkolóan erős" magyar gazdasági növekedést elsősorban egyszeri tényezők - például a választások előtti megnövelt költségvetési kiadások és az új autóipari beruházások - hajtották, és ezt korrekció követi majd.A 4cast elemzői szerint a monetáris testület ennek alapján arra a következtetésre juthat, hogy a magyar gazdaságban még mindig negatív kibocsátási rés érvényesül, és ez csak lassan záródik.Mindezt egybevetve a cég 2,00-2,20 százalékos alapkamatig folytatódó monetáris enyhítést vár.A JP Morgan londoni elemzői - a Barclays szakértőihez hasonlóan - az egymás utáni két negatív inflációs adatot emelték ki a további MNB-kamatcsökkentéseket valószínűsítő előrejelzésük fő tényezői között.

A ház kimutatta, hogy az éves magyarországi infláció jelenleg 0,8 százalékponttal marad el az MNB legutóbbi inflációs jelentésének erre az időszakra vonatkozó prognózisától.A cég elemzői szerint ezért várható, hogy a magyar jegybank a héten megjelenő új becslésében lefelé módosítja várakozását.A JP Morgan közgazdászai a maguk részéről az idei év egészére alig 0,2 százalékos átlagos inflációt jósolnak. Előrejelzésük szerint 2015-ben 2,5 százalékra gyorsul az átlagos inflációs ráta, kiemelték azonban, hogy ez is elmaradna az MNB 3 százalékos középtávú céljától.Mindemellett az is a további MNB-kamatcsökkentéseknek kedvez, hogy a magyar államadósság-törlesztési kockázat mérőszámai a 2008-as pénzügyi válság óta nem mért mélypontra csökkentek - hangsúlyozták a JP Morgan londoni elemzői.

A magyar törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciók (credit default swaps, CDS) árazása valóban hatéves mélységekben jár a londoni piacon.A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint a magyar szuverén CDS-kontraktusok középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben 168 bázispont környékén járt, de a múlt hét végén mértek 150 bázispont körüli magyar CDS-díjszabást is Londonban.

Legutóbb az amerikai Lehman Brothers nagybank összeomlása előtt, 2008 őszén járt a magyar CDS-ügyletek középárfolyama a 170 bázispont alatti tartományban. A Lehman csődjét követő globális piaci pánik közepette, 2009 elején már 750 bázispont körüli magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban.A magyar CDS-kontraktusok a tavalyi évet 257,25 bázisponton zárták; a tavalyi második negyedév végén 317,44 bázispont volt az irányadó ötéves magyar devizakötvényre számolt CDS-középárfolyam Londonban.A hétfőre kialakult magyar CDS-díjszabás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 170 ezer euró alatti középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 90 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi év végén, közel 150 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi második negyedév végén, és több mint 580 ezer euróval olcsóbban a Lehman-csőd utáni eddigi rekordnál. A CDS-tranzakciók származtatott adósságpiaci termékek, amelyeknek árazását a piaci szereplők a törlesztési kockázat egyik legfőbb mérőszámának tekintik. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobb a piac megítélése szerint az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikója.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.