">
brusszel


CIB-vezér: Maradunk!

Figyelő Online - Brückner Gergely
2014.06.28  13:00   
mail
nyomtatás
450 éve indult Torinóban az Intesa Sanpaolo egyik jogelődje, amely olasz bankóriás a CIB Bank tulajdonosa. Ilyen történelmi távlatokból hitelesebben cseng, ha a bank határozottan deklarálja: a rövid távú nehézségek ellenére, hisz Magyarországban és a magyar bankpiacban, nincs szándékában távozni!
„Magyarország kulcsország számunkra abban a Kelet-Közép-Európában, amely nemzetközi stratégiánk meghatározó régiója, és ez még akkor is igaz, ha az elmúlt évek teljesítménye nem töltött el bennünket teljes megelégedettséggel"- hangsúlyozta Ignacio Jaquotot, a CIB Bankot is birtokló Intesa Sanpaolo nemzetközi leánybankokért felelős vezetője. Június 18-án Torinóban magyar újságíróknak azt is hozzátette: az Intesa Sanpaolo marad, sőt, növelni is szeretné a jelenlétét, ahogy ő fogalmazott: „ha öt év múlva találkozunk, akkor meglátják, hogy nem csak üres frázis volt a Magyarország iránti elkötelezettségünk".

A MÚLT KÖTELEZ
Természetesen azt senki nem gondolja, hogy egy vezető nemzetközi bankár ilyen helyzetben majd arról értekezik, hogy hanyatt-homlok szeretne menekülni az adott országból, és az is visszatérő elem a bankárok kommunikációjában, hogy ők akkor is rendkívül nyugodtan értékelnek, amikor politikáról, vagy akár bankellenes hangulatkeltésről is van szó. Ki ne hallott volna már ilyenkor rálátásos és távlatos mondatokat arról, hogy egy felelős bankár nem hónapokban, hanem évtizedekben, évszázadokban gondolkodik. Ugyanakkor Észak-Olaszországban, az Intesa Sanpaolo torinói, illetve milanói központjaiban járva egészen más értelmet nyernek az ilyen mondatok.
A történelmi múlt ugyanis arról árulkodik, hogy eddig működött a távlatokban gondolkodás. A sztori 450 éve kezdődött, amikor 1563-ban a Compagnia di San Paolo testvériség, egy szegényeket támogató intézmény bankot alapított Torinóban. A mai napig ez a nemes célokat támogató, de azok elérése érdekében „profitorientált" civil szervezet az Intesa Sanpaolo fő tulajdonosa, igaz ma már - rengeteg bankfúzió után - részesedése tíz százalék alatti. Az éppen 4,5 évszázados múlt miatt sokkal hitelesebben cseng az a statement, amely szerint érhetik a csoportot szabályozói viszontagságok, tombolhat a politikában a bankellenes hangulat, az Intesa Sanpaolo nem ugrál, nem hagyja el az általa kiválasztott célpiacot, és ahogy Jaquotot mondta: ellenségeskedés helyett partnerségre törekszik a kabinettel. A „távlatosságot" és a nyugalmat hitelesítik a helyszínek is, hiszen a Torino főterén található Intesa Sanpaolo lakossági központ, vagy a Scala közvetlen közelében található milanói központi épületek olyanok, mint egy múzeum, csodálatos freskók és szobrok között, aranyozott termek környezetében tartja a bank vegyesen, hol Milanóban, hol Torinóban az igazgatósági üléseit. És bár Milanóban ma még kétszer annyian dolgoznak a globálisan 100 ezer embert alkalmazó és 19 millió ügyféllel bíró bankban, de éppen Torinóban épül egy hatalmas, a városból kimagasló új banki irodaház az Intesa Sanpaolonak.

További részletek a Figyelő eheti számában!

HOMOKBIZTOS
Egy igazán nemzetközi bankcsoportnak elég változatos terepeken kell helytállnia. Az Intesa Sanpaolo legnagyobb, hipermodern torinoi lakossági fiókja egymaga annyi hitelt és betétet kezel, mint a magyar bankrendszer 3-4. helyezett bankjai, pedig csak Torinóban 46 további lakossági fiókja van a banknak. Ugyanakkor nem is olyan régen a csoporthoz tartozó egyiptomi Alexbank (Bank of Alexandria) bankcsoportban még sok fiókban alig volt számítógép és a sivatagos területeken élő vidéki ügyfeleket még homokbiztos, mozgó bankfiókként szolgáló kamionokról szolgálta ki bank, ahol ATM-ek, illetve ügyintézésre alkalmas deskek is működtek. Ma már egy méretes infrastruktúra-fejlesztés után az egyiptomi bank is modernizálódott.

EXPO 2015
Hatalmas eseményre, a várakozások szerint 20 millió látogatót vonzó világkiállításra készül Milanó 2015-ben. Táplálni a Földet, energiát adni az életnek - ez az átfogó címe a május elejétől október végéig tartó féléves eseménynek, amelynek fő pénzügyi partnere az Intesa Sanpaolo. A bank egyfelől rengeteg támogatást is nyújt a világkiállításnak, másfelől, mint az esemény pénzügyi szolgáltatója a presztízsen túl biztosan komoly tranzakciós bevételekhez is jut, hiszen csak POS-terminálból többezret helyez ki a világkiállításon. Milanóban utazva, az biztosan látszik, hogy nagy kihívás lesz az infrastruktúra, a Malpensa repteret ma is igen nehéz közúton megközelíteni a hatalmas dugók miatt és a jelenlegi szállodai kapacitásokkal még 100 kilométeres körzetben is nehéz lesz szállást találni. Azt hallottuk, hogy amolyan ázsiai mintára még az is felmerült, hogy városszerte „kapszulahoteleket" helyeznek el. Mindez nem is olyan életszerűtlen, ha az ázsiai vendégek ettől nem idegenkednek, hiszen csak Kínából 800 ezer - egymillió érdeklődő várható.

TORINO
A bankcsoport bölcsője, vagyis Torino talán kevésbé ismert, mint más olasz városok, pedig a negyedik legnagyobb olasz város, egyben az első olasz főváros mérhetetlenül gazdag műemlékekben, látnivalókban és múzeumokban. A helyiek nem csak a legenda szerint Jézus Krisztus képmását őrző lepelre lehetnek büszkék, de a város adta az első olasz újságot, filmgyárat, a Fiat autógyárat és a közelben készül a világsikert elért Nutella is. Torino a legiparosodottabb olasz város, itt élnek a legnagyobb arányban bevándorlók, de Torino a legparkosabb olasz város, körülötte mindenhol hegyek (2006a-ban a város téli olimpia helyszíne is volt), folyók.

FOCI
Az Intesa Sanpaolo központjai közül, Milanónak és Torinónak is két-két nemzetközileg is sikeres futballcsapata van. Maga az Intesa Sanpaolo az AC Milan támogatója, de nem kevésbé ismert a torinói világverő Juventus, amely pár éve kapott pazar stadiont. A városokban beszélgetve, azt hallottuk, hogy bár a Milan és a Juventus a világ legnépszerűbb csapatai, ám a helyiek számára nem kevésbé kedvesek a második számú csapatok, a milanói Internazionale, vagy a Torino FC. utóbbi igazi szívügy, elsősorban egy félévszázados tragédia miatt. 1949 májusában a csapatot szállító repülőgép a játékosokkal, a menedzserekkel és újságírókkal a fedélzetén nekirepült a város mellett magasodó Superga hegynek. Senki nem élte túl a tragédiát. A városban azt tartják ez volt minden idők legerősebb csapata, amely a megelőző évben úgy lett bajnok, hogy 16 ponttal előzte meg a Milant, és a csodacsapat gyakorlatilag teljesen megegyezett az olasz válogatottal.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: TorinoCIB Bank

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200