brusszel


Mocsaiból rektor vagy kancellár lesz

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.06.27  12:00   frissítve: 2014.06.25 11:12
mail
nyomtatás
Mocsai Lajos az egyetem régi hírnevének visszaállítását jelölte meg fő célként.
Mi is az újságból tudtuk meg - így kommentálta a Semmelweis Egyetem egyik névtelenséget kérő szakembere a Figyelőnek azt, hogy ősztől kiválik az intézményből a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), s egyetemi rangban működik tovább. „Vegyes érzelmekkel fogadtuk"- magyarázta lapunknak. Mint mondta, vannak, akik megkönnyebbülnek, ám azok, akik az integráción és a tudományos tevékenység támogatásán dolgoztak, érthetően nem tapsolnak. Meglepetést keltett, hogy az intézmény vezetője Mocsai Lajos lesz. Mocsai arca beleivódott a kézilabdáért rajongók emlékezetébe, ahogy világversenyeken, olimpiákon lelket önt csapata tagjaiba vagy a meccs hangulatától átfűtve kommentálja a pályán történteket. Személye egybeforrt a kézilabdával, s most a Testnevelési Egyetem rektori székébe ülhet. Talán kevesebben tudják róla, hogy a TF docense, s évtizedek óta tanít az intézményben. Az önálló egyetemmé válásról szóló javaslat a parlament asztalán van, s még a nyári szünet előtt elfogadhatja a T. Ház.

ORBÁN IS TÁMOGATJA
A TF-et a 2000-es évek eleji nagy felsőoktatási integrációs hullám során kapcsolták a Semmelweis Egyetemhez. Sokáig nem nagyon lehetett hallani róla, amikor pedig reflektorfénybe került, annak sem az anyaintézmény, sem pedig maga a kar nem örült. A hvg.hu oknyomozó riportja nyomán 2012-ben robbant ki Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációja miatt a plágiumbotrány, a volt államfő ugyanis tudományos dolgozatát 1992-ben a TF-en védte meg. A kar megtépázott tekintélyének helyreállítása érdekében már 2013 elején felmerült, hogy önállósodnia kellene az intézménynek - erősítették meg a Figyelőnek felsőoktatási forrásaink. A kiválást azonban nem elsősorban a botrányokra hivatkozva sürgették, hanem a fokozatos anyagi ellehetetlenülés miatt. A szűkülő finanszírozási keretek következtében a TF évek óta csak vegetált. Mocsai Lajos neve már 2013-ban felmerült vezetőként, a kiválás terve azonban a felsőoktatási törvényt övező 2013 végi viták miatt átmenetileg lekerült a napirendről. „Szeretjük, tiszteljük a Semmelweis Egyetemet, de elhibázott döntés volt a Testnevelési Főiskolát abba integrálni, ezzel ugyanis elveszett a TF korábbi nemzetközi rangja, ami vonzotta a főiskolára a külföldi hallgatókat" - mondta a Figyelőnek Mocsai Lajos.

További részletek az e heti Figyelőben.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.