brusszel


Tovább titkolóznak a Munkácsy-trilógiáról

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.06.26  09:09   
mail
nyomtatás
Van még remény, hogy a Munkácsy-trilógia két képét itthon tartsuk, s bár a kulturális örökség védelme már nem a tárcához tartozik, Balog Zoltán miniszter szerint a nagy nehezen visszaszerzett Citadella nagyszerű múzeumoknak adhat majd helyet. Hagyományos vándoriparos mesterségeket bemutató kiállítás nyílt a Néprajzi Múzeumban, amit Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitott meg. Ebből az alkalomból készítettünk villáminterjút vele.
Szinte naponta nyílik új időszaki kiállítás az ország múzeumaiban. Miért éppen ezt a kiállítást tisztelte meg jelenlétével, s nyitotta meg?

Drótos tótokat, üstfoltozókat, teknővájó cigányokat mutat be a tárlat. Ismerni kell a múltjukat, hogy a jelenben elfogadjuk őket. Mert hamis az a kép, hogy az idő előrehaladtával egyre elfogadóbbak vagyunk. Ezért bizony tenni kell, s ebben a kiállítás jó szolgálatot tesz.

Milyennek ítéli meg a közgyűjtemények anyagi helyzetét? Pár éve még előfordult, hogy pénzhiány miatt télen be kellett zárni egy-egy múzeumot, mert fűtésre sem tellett.


Az utóbbi négy évben, a mi kormányzatunk alatt ilyen szomorú helyzet szerencsére nem következett be. Itt kell megjegyeznem, hogy a vidéki közgyűjtemények már nem a megyék, hanem a települések tulajdonában vannak, így a helyiek sokkal inkább a magukénak érzik azokat. Jó példa erre a balassagyarmati Palóc Múzeum.

Most éppen a debreceni Déri Múzeum áll a figyelem középpontjában. A magyar kultúra barátai aggódva számolják a napokat, mert elkezdődött a visszaszámlálás: a Munkácsy-trilógia egyik képét heteken belül le kell akasztania a falról, ha nem veszi meg a magyar állam. Van egyáltalán még remény erre?

Mivel ez egy folyamatban lévő ügy, sajnos erről nem nyilatkozhatok. Annyit azért talán elmondhatok: őszintén bízom abban, hogy a Munkácsy-trilógia egyben maradhat.

Igaz a hír, hogy az új kormányzati felállásban a kulturális örökség védelme már nem a tárcához tartozik?
Igaz. A Miniszterelnökség veszi át ezt a feladatot.

Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokat tett ezért, hogy a Citadellát újból birtokba vehesse a magyar állam. Ha már egy múzeumban állunk, hadd kérdezzem meg, milyen szerepet szánnak neki?


Meggyőződésem, hogy nagyszerű múzeumok nyílhatnak majd benne, ennél jobb helyszínt nehéz lenne találni.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.