brusszel


Seszták: "nincs gáz, mert gáz van"

Figyelő Online
2014.06.26  11:17   
mail
nyomtatás
Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz, folyamatos a stratégiai gázkészlet feltöltése - mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Algyőn.
A Szőreg-1 biztonsági földgáztároló bejárását követően a tárcavezető közölte azt is, hogy a MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, a 915 millió köbméter stratégiai gázkészlet betárolása megtörténik."Nincs gáz, mert van gáz" - mondta, hozzátéve: a jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához.

Seszták Miklós közölte, két nappal ezelőtt Bécsben tárgyalt az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette, minden szerződéses feltételt szeretnének betartani.A kormány tárgyalásokat folytat a kereskedelmi tárolókapacitások feltöltése érdekében is. Ennek előnye, hogy nem igényel költségvetési forrást, ugyanakkor a gázkészlet mégis Magyarországra kerül - mondta a miniszter.Gáti István, a tárolót üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója elmondta, a biztonsági készlet betárolása május 9-én kezdődött el, és hétfőre fejeződik be. Ezen kívül 500 millió köbméter kereskedelmi készlet is található a Szőreg-1 biztonsági földgáztárolóban.A szakember kérdésre válaszolva elmondta, a napi gázfogyasztás időjárásfüggő. Egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.(FOTÓ)
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.