brusszel


Még nem küldték rá a NAV-ot az RTL Klubra

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.06.26  17:40   
mail
nyomtatás
Mégsem lehet sürgős az RTL Klub befenyítése az adóhivatallal, a szakminiszter eddig nem adott utasítást a szervezetnek a vizsgálat elkezdésére.
Az RTL Klub adóhatósági vizsgálatát ellentmondást nem tűrő határozottsággal jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormány szerdai ülése közben tartott sajtótájékoztatón, ami alapján azt lehetett hinni, hogy a bejelentéssel párhuzamosan már ki is adta a parancsot a vizsgálat lefolytatására. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy élve törvényi felhatalmazásával arra utasítja a NAV-ot, hogy haladéktalanul kezdjen felülvizsgálati eljárást az ügyben.

Nos, ez eddig nem történt meg, lapunkat arról tájékoztatta csütörtök délután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy a miniszter eddig nem utasította konkrét vizsgálat lefolytatására az adóhatóságot. Vagyis még érlelődik a gondolat. Aki esetleg a direkt utasítás miatt a demokráciát kezdené félteni, azt gyorsan megnyugtatjuk, hogy a miniszternek van erre törvényi felhatalmazása. Az adózás rendjéről szóló törvény 89 § (1) bekezdése szerint a NAV-nak kötelező az ellenőrzést lefolytatni egyebek mellett az adópolitikáért felelős miniszter utasítására. Ha tehát a nemzetgazdasági miniszter „mozgósít", akkor a parancsot végre kell hajtani. Ugyanakkor az ellenőrzés teljes folyamatát az adóhatóság kontrollálja, abba nincs beleszólása a szakminiszternek.

Megkérdeztük a NAV-tól, hogy az elmúlt tíz évben hány hasonló eset volt, amikor a felügyelő miniszter egy konkrét cég ellenőrzésére utasította a szervezetet. Az adóhatóságnál azzal hárították el kérdésünket, hogy konkrét adózóról nem szolgáltathatnak információkat, ezt ugyanis az adótitok törvény által előírt védelme miatt nem tehetik meg.

Az, hogy eddig nem kezdeményezte a miniszter a vizsgálat elvégzését, nem jelenti azt, hogy akkor az ügy el is ült. Ezzel együtt meglepő, hogy az utasítás még nem született meg, ha már a kormány szintjére is eljutott az ügy.

A RTL Klub azért került középpontba, mert egy korábbi veszteségelhatárolási ügylete miatt a kormány képviselője szerint nem kell társasági adót, illetve reklámadót fizetnie. Ezt a közteherviselés megkerüléseként értékelik, mely mögött fiktív ügyletet sejtenek. Eközben a tévétársaság arra hivatkozik, hogy járulékok és egyéb adók formájában éves szinten 8-9 milliárd forintot fizet be az államkasszába, tehát igenis hozzájárulnak a közteherviseléshez.

A vita valójában a reklámadó miatt robbant ki, az éves szinten 8-10 milliárd forintos bevételt hozó, idénre 3 milliárd forintot jelentő adó ugyanis alapvetően az RTL Klubot terheli, mint a piac legnagyobb szereplőjét. A reklámbevételek után fizetendő adó jogszabályi háttere azonban hagyott egy kiskaput, ami kapóra jött a tévétársaságnak, mert ezáltal lenullázhatja idei befizetési kötelezettségét. Itt az idősíkok összecsúsznak, mert egyes kormánypárti képviselők a reklámadó alóli kibújásként értékelik az RTL ügyleteit, holott azok az előző évekhez kapcsolódnak, amikor a reklámadóról szóló, pár hete elfogadott javaslat még nem volt írásba foglalva.

Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium a vizsgálat hátteréről adott tájékoztatást a Figyelőnek. E szerint az egyik internetes oldal (vélhetően a Portfolio) híréből értesült Varga Mihály a tranzakcióról. Vagyis arról - írta a tárca -, hogy 23 milliárd forintos „veszteségelhatárolást" hajtott végre az RTL-klub egy 2011-es tranzakció miatt. Ez már az a nagyságrend, amire mindenki felkapja a fejét, az említett cikk is úgy fogalmazott: megdöbbentő - közölte az NGM. A tranzakcióra rátérve: a Magyar RTL Televízió Zrt. megvásárolt két kábelcéget, majd amikor lejárt a törvényben előírt egy év, saját németországi illetőségű anyavállalatának adott túl ezeken. Az ügylet következtében papíron vesztesége keletkezett, emiatt nem fizet társasági adót, és eddig úgy tűnik, nem fog reklámadót sem.

A szaktárca szerint az adózásban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Nem rendeltetésszerű a joggyakorlás, ha olyan szerződések és ügyletek köttetnek, amelyek célja a jogszabály kijátszása, megkerülése. Vizsgálni kell, volt-e például valós gazdasági tartalom? Eddig csak annyi biztosat tudunk, hogy a Magyar RTL 23 milliárd forint adót megspórolt. A kérdés az, hogy ez járt-e a magyar gazdaság számára olyan előnyökkel, amelyekhez a kedvezményt a jogszabályalkotó kapcsolta - írták.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: RTLNAVVarga

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200