brusszel


Ennyibe kerülhet a devizahiteleseket segítő csomag a bankoknak

Figyelő Online
2014.07.04  14:08   
mail
nyomtatás
Hatszáz-kilencszázmilliárd forintba fog kerülni a magyar pénzügyi szektornak a devizahiteleseket segítő csomag, amelyről várhatóan pénteken fogad el törvényt az Országgyűlés - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az intézmény a Reuters hírügynökség kérdéseire küldött írásbeli válaszában leszögezte, hogy ez az összeg nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását.

"Egyetlen banknak sem lesz szüksége számottevő pótlólagos tőkeinjekcióra" - írta az MNB. A központi bank ugyanakkor elismerte, a csomag elfogadása következtében "hosszabb távon átalakulhat néhány bank piaci pozíciója".

Balog Ádám, az MNB alelnöke a szombati Magyar Nemzetben már nyilatkozott arról, hogy a pénzügyi rendszernek 600-900 milliárd forintba kerülhet az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés tisztességtelen alkalmazása miatt felmerülő visszatérítési kötelezettség. Hozzátette, hogy ez az összeg nem okoz gondot a bankrendszer stabilitásának, de hosszabb távon átrendezheti egyes bankok piaci pozícióját, egyes bankok átgondolják majd magyarországi szerepvállalásukat.

Az Országgyűlés a napirend szerint pénteken szavaz a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatról a Kúria közelmúltban hozott jogegységi döntése alapján. A jogszabály várhatóan a 2004 után hitelt felvevőkre vonatkozik majd, ez alól kivételt a végtörlesztésben érintettek, valamint azok jelentenek, akiknek a kölcsönszerződését az eszközkezelő már rendezte.
MTI
mail
nyomtatás
címkék: MNBdevizahitelek

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.