brusszel


Készülnek a bankok a hatalmas kifizetésekre

Figyelő Online
2014.07.08  10:22   
mail
nyomtatás
Tartalékot képez a devizahiteleseket segítő csomagból származó kifizetési kötelezettségei teljesítésére a KBC, miközben nem változtat magyarországi üzleti politikáján - tájékoztatta a belga KBC Group NV pénzintézet kedden az MTI-t.
A KBC Group kedden levélben tájékoztatta a befektetőket és részvényeseit az elfogadott magyar devizahiteleseket segítő törvénycsomagnak a második negyedéves eredményére gyakorolt feltételezett hatásáról.

A tájékoztató szerint a KBC nettó 162 millió euró tartalékot különít el 2014 második negyedévére a semmisnek kimondott árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás korrekciójából eredő kifizetési kötelezettségek fedezésére.

Mivel az illetékes felügyeleti hatóság még nem hozott döntést az ügyfelek által fizetett többletösszeg és annak a bank által fizetendő kamatainak a kalkulációjáról, további (nettó) 70 millió eurós kifizetési kötelezettség származhat abból, ha a hatóság nem fogadja el a Bankszövetség által javasolt és a K&H által támogatott megoldást.

A fenti becslés nem tartalmazza a devizahitelek 2014 második felére tervezett teljes kivezetésével összefüggésben keletkező további költségeket.

A tájékoztatás szerint a KBC magyarországi leányvállalata, a K&H Bank pénzügyi helyzete a fenti tartalékolással együtt is szilárd és megfelel a Magyar Nemzeti Bank által előírt tőkekövetelményeknek.

A bank hitel-betét (LTD) arányban kifejezett likviditása az egyik legjobb a vezető magyar bankok körében - közölték. A K&H elkötelezett magyarországi ügyfelei iránt és nem kíván módosítani üzleti politikáján. Magyarország egyike a KBC legfontosabb piacainak és a bank hosszú távon elkötelezte magát a magyar gazdaság és a társadalom fejlődősének támogatása mellett - áll a bank közleményében.

A KBC 2014. augusztus 7-én teszi közzé második negyedéves eredmény beszámolóját.A KBC magyarországi leányvállalata a K&H Bank, 3,3 milliárd euró aktívummal rendelkezik, hitelportfoliója 3,9 milliárd euró, ami 8 százalékos piaci részesedésnek felel meg, illetve 5,4 milliárd euró betétet kezel, ami 9 százalékos piaci részesedéssel egyenlő. A bank 210 fiókkal és 1,6 millió ügyféllel rendelkezik.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.