brusszel


A Google új gondolatolvasó keresőmotorja

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.07.08  17:59   
mail
nyomtatás
Végleg lejárt az ideje a Google keresőjének Ray Kurzweil szerint - tudósít a cég innovációs konferenciájáról a Technology Review. A feltaláló bejelentette, hogy a Google már megkezdte a szoftverek átalakítását, hogy áttérjenek az általa kidolgozott intelligencia elmélet alkalmazására.
A Google I/O elnevezésű fejlesztői konferenciáján sokáig fel sem merült a webes keresés technológiája, ami a vállalatot sikeressé tette, mígnem a délután folyamán egy kisebb gyűlésen a futurista Kurzweil meggyőző beszédet mondott arról, hogy a jelenlegi keresőmotor tökéletesen elavult.

A Google alkalmazásában 18 hónapja álló feltaláló felelős a szoftverfejlesztés vezetéséért, amelynek célja, hogy az új keresőmotor szövegértése megközelítse az emberi agy teljesítményét. A jó ütemben haladó folyamat eredménye egy teljesen új irányvonalat fog képviselni a webes keresés és az információáramlás terén.

Az előadásban elhangzottak szerint rövidesen elérhetővé válik, hogy a szoftverrel való kommunikáció egy másik emberrel való beszélgetésnek az érzetét kelti majd. A jelenlegi keresőmotor link-listás találataival szemben az új motor teljes indoklással ellátott eredményt fog szolgáltatni. Továbbá előfordulhat, hogy az új kereső egy korábbi kérdésben vagy beszélgetésben felmerülő információ alapján virtuális segédként elébe megy a keresésnek.

Kurzweil elárult néhány részletet a konferencián a szoftver működéséről, amelynek alapját a How to Create a Mind című könyvében kifejtett intelligencia elmélete képezi. E szerint az összes agyi folyamat egy hierarchikus rendszert képez az információ felismerésétől annak a feldolgozásáig. (Az agyunk először különállóan a betűket ismeri fel, ezután lép tovább az azokból felépített szavak megértéséhez, majd a kifejezések és mondatok jelentéséhez, a folyamat végén a szerző eszmefuttatását vagy érvelését értelmezi.) Ellentétben az emberi agykéreg összetettségével, a Google mai keresőmotorja ennek a hierarchiának csak az alsóbb szintjeire jut el, mint a szavak szinonimáinak a felismerése, amely nem teszi lehetővé a magasabb szintű gondolatmenetek feldolgozását.

A feltaláló azt állítja, hogy az emberi intelligencia és az agykéreg közötti viszony némileg ellentmondásos. Azonban Gary Marcus, a New York University pszichológus professzora szerint Kurzweil elmélete egyszerűsített és figyelmen kívül hagyja az idegtudomány eredményeit. A kritikára a délutáni gyűlésen adott válasz szerint az elméletének bizonyítékait egy olyan szoftver készítésénél fogja felhasználni, amelynek képességei az emberekétől kevéssé marad el.
A konferencián felmerült, hogy a rendszere öntudatra ébredhet, amivel maga is feltételesen egyetértett. Hozzátette azonban, hogy az öntudatosság nem tudományos fogalom, mivel nem lehet tudományos kísérletnek alávetni. „Az emberek elvetik az állatvilág tudatosságát, így a mesterséges intelligenciájáét is el fogják" - oszlatta el végül a kérdés mögött húzódó tudományos fantasztikumot Kurzweil.

Tom Simonite angol újságíró. Az MIT Technology Review IT részlegének szerkesztője.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: googlekeresés

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200