brusszel


A foci mindent legyőz?

A szerkesztő álláspontja
Figyelő Online - Lambert Gábor
2014.07.10  06:02   
mail
nyomtatás
Pár hete még volt esély arra, hogy a drága stadionépítések elleni tiltakozásokon gellert kapjon a brazíliai foci-vb. Azután a katonák és a rendőrök az elégedetlenségi hullámot visszaszorították a favellákba, a világ nézőihez már csupán a játék jut el.
A szomszédos Argentína ismét az államcsőd szélén egyensúlyoz. Nagyjából egy hónapja van rá, hogy kiegyezzen hitelezőivel a korábbi kötvényprogramja átstrukturálásáról, mert az eddigi unortodox megoldásokat törvénytelennek minősítette az amerikai legfelső bíróság. Az argentin közvéleményt azonban ennél egyelőre jobban foglalkoztatja, hogy Messi felnő-e Maradonához.

Mire lapunk utcára kerül, kiderül, hogy a két latin-amerikai ország közvéleménye a végletekig fokozza-e várakozásait, vagy visszasüpped a mindennapok gondjaiba. Látszólag nagy a tét. A foci, különösen a világnak abban a zugában, a legjobb társadalmi érzéstelenítőszer. Egy most megjelent könyv (Golazo!) azzal foglalkozik, hogyan formálta a labdarúgás Latin-Amerikát. A szerző szerint ha 1982-ben az argentinok megvédik világbajnoki címüket, a katonai diktatúra valamivel tovább tudott volna fennmaradni. Ezen logika alapján ha vasárnap a brazilok vagy az argentinok nyernének (illetve nyertek volna), akkor a hazai eufória egy ideig csökkentené (vagy csökkentette volna) a kormányokra nehezedő szociális és gazdasági nyomást.

Ezen a szinten, a világ legjobb négy csapata között a győzelem már nagyon apró nüanszokon múlik. Néha elég egy bírói vagy partjelzői tévedés, számon nem kérhető döntés. A mostani világbajnokságon is több olyan eset volt, amikor csak az utólagos visszajátszások alapján születhetett volna igazságos ítélet, a pillanat hevében legalábbis melléfogott a bíró. Aligha véletlen azonban, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elzárkózik a modern technika további igénybevételétől. A követhetetlen logikájú bíróküldések, a szándékosnak gondolt tévedések misztifikálása szorosan hozzátartozik ahhoz az informális hatalomhoz, amelyet ez a svájci nonprofit szervezet kiépített maga körül. S amely mindeddig lehetővé tette, hogy Sepp Blatter elnök és köre megússzon minden, a világbajnoki helyszínek kiválasztásával és a rendezésekkel kapcsolatos ordító botrányt.

Ha úgy vesszük, a brazíliai világbajnokság is sokkal rendezettebb mederben zajlik, mint az előjelek ígérték. A FIFA vezetői a jövő héttől tudnak erre hivatkozni, amikor a következő helyszínekkel (Oroszország, majd Katar) kapcsolatos korrupció és rendezési visszásságok kerülnek napirendre. Nehezen törhető meg az az ördögi kör, hogy ameddig nincs látványos összeomlás a vb alatt, addig nagyon sokan érdekeltek a rendszer további működtetésében. A fejletlen vagy labilis jogrendszerekkel rendelkező országok kormányai pedig biztatást kapnak arra, hogy ha elég erős a cirkusz vonzása, az elnyomhatja a kenyeret követelő hangokat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Félelmek és tények

Lánczi Tamás személyes álláspontja

Családi pótlék itt és ott

Kiszelly Zoltán nézőpontja

Pontozással nyert az EU

Kína igen ügyesen Oroszországot használja fel saját érdekei előmozdítására

A holland választás tanulságai: „jó” populizmus és mélyreható vita

A hollandok elmúlt 15-20 éve azt mutatja meg nekünk, hogy az olykor késhegyre menő vitáknak komoly hozadéka van

top200