brusszel


Nüanszokon múlnak a százmilliárdos beruházások

Figyelő Online - Váczi István
2014.07.13  12:00   
mail
nyomtatás
Továbbra is részben technikai részletek akadályozzák a tervek szerint kínai hitelből megvalósuló hazai vasúti beruházásokat.
A MÁV egyik kiemelt célja, hogy Magyarország nagyobb részesedést szerezzen a transzszibériai vasúthoz kapcsolódó forgalomból, jobbak azonban az esélyeink a Pireuszból kiinduló, kínai árut szállító transzportok esetében.

Április végén érkezett meg az első olyan teherszállítmány hazánkba, amely a kínai kezelésben lévő görög kikötőből indult. Azóta több is követte.

Két megállapodás kell

A fejleményt ismertető MÁV nem felejtette el összekapcsolni a témát a Belgrád és Budapest közötti vasút felújításának szükségességével. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) tájékoztatása szerint a kínai fél június végére vállalta az előzetes megvalósíthatósági terv elkészítését, a szerb kormánnyal azonban nem tudtak dűlőre jutni egy részletkérdésben, így a folyamat elakadt.

Ha ezen sikerül túllendülni, két háromoldalú megállapodás megkötésére lesz szükség, amelyek közül az egyik a közel 400 milliárdba kerülő kivitelezésről, a másik a finanszírozásról rendelkezne. Különösen az utóbbi ígérkezik nehéz menetnek, hiszen a teherszállításra dedikált fővárosi vasúti elkerülő, a V0-s projekt ezért áll lassan egy éve.


Döntően befolyásolja

A 360 milliárd forintos költségűre becsült V0-s szintén kínai hitelből épülne, a feltételekről azonban nem sikerül megállapodni. Ezzel kapcsolatban a HITA arról tájékoztatta a Figyelőt, hogy a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) új magyarországi projektfelelőst nevezett ki, ami a hivatal reményei szerint lendületet ad a tárgyalásoknak.

„A június 20-i találkozónkon elhangzottak alapján jelenleg várjuk a CDB kérdéslistáját, amelyre adott válaszaink döntően befolyásolják a hitelfeltételeket" - tette hozzá az állami hatóság.

Erről a témáról, valamint a transzszibériai áruszállítás növekvő népszerűségéről részletesen olvashat a Figyelő hetilap július 10-i, idei 28. lapszámában.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200