brusszel


Nyaralás rémálmok nélkül

Egészségbiztosítás külföldön
Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2014.07.10  09:00   
mail
nyomtatás
Ürömmé válhat a nyaralás öröme, és mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy váratlan baleset, rosszullét miatt, ha előre nem gondoskodunk az egészségügyi ellátásunkról.


Rémálommá vált pár éve ismerősöm görögországi nyaralása, pedig hónapokig készült a tengerparti kikapcsolódásra. Szabadsága második napján egy rossz mozdulat, és eltört a lába. A szálloda orvosa azonnal egy közeli ambulanciára vitette, ahol szakszerűen ellátták. Ugyan búcsút mondhatott a hűs haboknak, de maradhatott a tervezett hazautazásig. Itthon érte a hideg zuhany, amikor be akarta nyújtani a 600 eurós számláját az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Kiderült ugyanis, hogy a szálloda magánorvosa egy privát intézménybe utalta őt, amelynek nem volt szerződése az OEP-pel.

Sokféle baleset, rosszullét történhet egy külföldi nyaraláson, amire érdemes előre gondolni és ajánlatos vagy magánbiztosítást kötni, vagy az európai országokba utazóknak kiváltani a kormányhivatalok egészségbiztosítási szerveinél a három évig érvényes európai egészségbiztosítási kártyát (EU-kártya). Ez a kis plasztik ugyanis 31 országban, az Európai Gazdasági Térség államaiban feljogosítja a magyarokat az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra azoknál a szolgáltatóknál, amelyekkel szerződése van az OEP-nek.

Az orvosilag szükséges, közfinanszírozott kezeléseket minden állam maga határozza meg, de a magyarok is ugyanolyan feltételekben részesülnek azokban, mint a saját állampolgáraik. Minden országban szükséges ellátásnak minősül például a vesebetegek dialíziskezelése, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos teendők. Akik ilyen beavatkozásra szorulnak, vagy kisbabát várnak és mégis elutaznak, jó, ha a külföldi szolgáltatóval előre fölveszik a kapcsolatot.

Mit tud az EU-s egészségkártya?
-A kiváltása ingyenes.
-A kormányhivatalok egészségbiztosítási szerveinél személyesen vagy írásban igényelhető.
-A kiállításhoz szükséges a személyazonosságot igazoló okmány és a társadalombizosítási azonosító jelet igazoló kártya.
-Az adott országban érvényes önrészt a magyaroknak is ki kell fizetni.
-Nem rendezett biztosítási jogviszony esetén szükséges a munkáltatói igazolás, nyugdíjas- vagy hallgatóijogviszony-igazolás. 
-A kifizetett önrészt nem téríti vissza itthon az OEP.
-Egyes tagállamokban a teljes költséget a biztosított előlegezi meg, majd itthon 6 hónapon belül igényelhető vissza a pénztártól.

TÁJÉKOZÓDJUNK MÉG ITTHON!
Az azonos elbírálás egyúttal azt is jelenti, hogy amely országban önrészt kell fizetni a közbiztosítottaknak, például a gyógyszerek árához vagy a kórházi ellátás díjához, azt a magyaroknak is meg kell fizetni, és az nem jár vissza itthon sem. Az OEP illetékes főosztálya azonban arra is figyelmeztet, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos egészségügyi szolgáltatóknál Finnországban az úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ezekben az országokban az ellátások és gyógyszerek költségeit a betegnek kell kifizetni, amit utólag, az adott állam jogszabályai alapján kap vissza.


Ha valaki mégsem váltaná ki itthon az EU-kártyáját és baj éri őt külföldön, érdeklődjön az iránt, hogy mely kórháznak van szerződése az OEP-pel. Ha a szerződött szolgáltatónál látják el őt, úgy ki kell ugyan fizetnie a cechet, de a kezeléskor kiállított eredeti számlák és a kifizetési igazolások alapján idehaza hat hónapon belül visszaigényelheti az összeget a lakóhelye szerinti egészségbiztosítási pénztárnál.

Sokan a tengerpartok helyett szívesebben hűsölnek a hegyekben a nyári kánikulában. Jó tudniuk, hogy például Szlovákiában a hegyimentés nem tartozik a kötelező egészségbiztosítási szolgáltatások közé. Sokan keresik föl Ausztriát, az Alpok csúcsait is nyáron. Nekik sem árt tudni, hogy például a helikopteres hegyimentés árához csupán 800 eurót térít a biztosító, ezt pedig jócskán meghaladják a mentési költségek.

Európai egészségbiztosítási kártya
● 
Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele.
● 
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi.
● 
A szükséges kezeléseket azok árára tekintet nélkül nyújtják a kártya ellenében.

● 
Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat a beteg.
● 
Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg.

Utasbiztosítás
● 
Magán-egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele.
● 
A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi.
● 
A kezelések költségeit csak a szerződési feltételekben meghatározott összeg erejéig vállalja a biztosító.
● 
Az önrészt is fedezi.
● 
Minden tagállamban a biztosító fizet.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.