brusszel


"Eldobják az agyukat" - ez lesz, ha megvalósulnak Kósa Lajos ötletei

Figyelő Online - Váczi István
2014.07.10  07:00   
mail
nyomtatás
Formális pozíció nélkül, a frakcióból akar küzdeni a jogszabályi dzsungel, a bürokrácia ellen a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki néhány formabontó ötletét is megosztotta a Figyelővel.
A bürokráciacsökkentés a kormány elhatározott szándéka, de ezt nem lehet a bürokratákra bízni - mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke a Figyelőnek. „Ezt egy kicsit kalóz módon vagy kuruc taktikával lehet megcsinálni, kifejezetten a frakcióból" - tette hozzá.

Szerinte, ha egy jól sikerült gazdaságszabályozási deregulációt hajtanak végre, az a GDP-t 1,5 százalékkal is megdobhatja.

Radikális ötletek

A politikus kifejtette, deregulálni csak radikálisan szabad, megfelelő eszközökkel a bíróságok terhelését 20-25 százalékkal tudnák csökkenteni.

„Nagyon meredek, amit mondok, a jogászok rögtön eldobják az agyukat, de mi értelme van annak, hogy egy 1500 forintos ügyértékre az államigazgatás elkölt 150 ezer forintot? (...) Mondhatnánk azt, hogy bizonyos ügyértékhatárig csak egyszeres felülvizsgálati jog van. Vagy az sincs. Vagy mondjuk egy bizonyos értékhatár alatt, aki akar, pereskedjen, de fizesse ki a teljes államigazgatási költséget. Nincs illetékmentesség, nincsenek kedvezmények" - fejtette ki egyik elképzelését Kósa Lajos.


Nem félti a bürokratákat

A dereguláció nyomán állásukat vesztő bürokraták sorsával kapcsolatban azt mondta: a szaktudásukkal, rátermettségükkel kitűnően el tudnak majd helyezkedni.

A politikus a Figyelőnek beszélt egyebek mellett arról is, nem számít arra, hogy az Alkotmánybíróság még az önkormányzati választások kiírása előtt döntene a budapesti választás új szabályairól.

Az interjút teljes terjedelmében a Figyelő hetilap július 10-i, idei 28, lapszámában olvashatja.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.