brusszel


A Mol nem aggódik

A Mol Kurdisztánban
Figyelő Online - Brückner Gergely
2014.07.13  08:00   
mail
nyomtatás
A harcok távol vannak és a kurdok megerősödve kerülhetnek ki a zűrzavarból - kommentálták a Figyelőnek a Mol kinti befektetéseinek kockázatait.
Win-win szituáció - ezzel a kifejezéssel alaposan meglepte a Figyelőt az iraki helyzetet ismerő egyik forrásunk, amikor azt kérdeztük, hogy mit jelenthet az ország kurd része számára az, hogy éppen dzsihádista szélsőségesek nyernek teret Irakban és Szíriában. A kurd területek magyar szempontból azért kiemelten fontosak, mert a Molnak itt vannak termelési területei Az optimista tálalás szerint nem kell aggódni, az Abu Bakr al-Bagdadi sejk vezette ISIS nevű szunnita terrorszervezet a kurd területektől messze harcol, és mindössze tízezer katonája lehet. A kalifátus kikiáltása és a központi síita hatalom gyengítése pedig olyan zűrzavart kelthet, amely alkalmas lehet arra, hogy megvalósuljon a kurdok régi álma, az önálló kurd állam. De ha ez esetleg a nagyhatalmak támogatásának hiányában nem is sikerül, ha a kurdok a központi hatalom mellé állnak, akkor ezért kérhetnek majd cserébe valamit. Kurdisztánban ugyanis a Mol szempontjából a nyugalom és a kitermelési licenszek a két legfontosabb kérdés. Pletser Tamás, az Erste elemzője szerint a biztonsági helyzet jó, az értékeiket védő kurdok elég erősek. A Figyelő eheti számában sok érdekességet olvashatnak a helyzetről, ízelítőül pár elem:

ÉRDEKESSÉGEK

A kurdok a világ legnagyobb 40 millió körüli népessége, amelynek nincs önálló állama. A legnagyobb török, iraki és iráni kurd városok mellett Berlinben és a török nagyváros Izmirben is óriási kurd közösség él.

Elsősorban az üzleti kapcsolatok miatt sokat enyhült a kurd-török viszony az elmúlt években. Az állami török gázcég is ott van a kurd területeken, sok a kereskedelmi kapcsolat, például a Mol-részvételével üzemeltett mezőkből is teherautókkal a török rendszerbe kapcsolódik az olajszállítás. Még politikailag is nagy a változás, Recep Tayyip Erdoğan a kisebbségi kurdok támogatásával szeretne elnök lenni. Miközben korábban kimondhatatlan szitokszó volt Törökországban a kurd, mára 10 kurd nyelvű tévécsatorna működik az országban. Maguk a kurdok sem feltétlenül elszakadáspártiak, ahogy egyik forrásunk fogalmazott, azt azért sokan tudják, hogy egy török útlevél jobb, mint egy iraki, vagy egy kurd.

A kurdok lakta iraki városok közül vannak nem tisztán kurd helyek, például Kirkut lakossága 50 százalékban szunnita arab, de a tisztán kurdok lakta Erbil egyre nyugodtabb hely, Bécsből ls Frankfurtból már naponta lehet közvetlen repülőjáratokkal elérni.

 

Részletekért lapozza fel a Figyelő hetilap 2014/28. számát.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: MolKurdisztán

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.