brusszel


A svéd kamatvágás csődje

Figyelő Online
2014.07.09  17:40   
mail
nyomtatás
Svédország az inflációs célkövetésnél is szűkebb monetáris célt jelölt ki, amellyel a háztartások hitelállományának a kockázatát kívánta mérsékelni. A kamatvágás tényleges előnyei a szakértői körökben hevesen vitatottak. Az alapkamat csökkentése Lars E.O. Svensson professzor vészjósló becslései szerint az ez okozta költségek csupán 0,4 százalékát fedezik majd - figyelmeztet kutatásában a svéd közgazdász a VOXeu honlapján.
A svéd központi bank, a Riksbank az inflációs ráta csökkentésével valójában a háztartások eladósodottságát serkentette, illetve a kamatvágás tetézi a foglalkoztatottság helyzetére helyezett nyomást. Továbbra is feszült vita zajlik arról, hogy az árstabilitáshoz szükséges szint alatti alapkamat megállapítása, hogyan indokolható a rugalmas inflációkövetés tükrében.

A svéd gazdaságpolitika, így a Riksbank elsődleges célja is az árszínvonal stabilizálása mellett a teljes foglalkoztatottság elérése. A kamatvágás az inflációs célnál alacsonyabb inflációs és a hosszú távon fenntarthatónál magasabb munkanélküliségi rátát eredményez. Az elmúlt években a svéd központi bank agresszív kamatvágási politikát folytatott, amelynek célja a háztartások hitelterheinek, valamint azok kockázatának a csökkentése.

A Riksbank legfrissebb számításai szerint a jelenlegi monetáris politika előnyei jelentéktelenek a növekvő munkanélküliség és a csökkenő infláció költségeivel szemben. Valójában a háztartások adósságterhei és a hitelek kockázata megnövekedett, amióta az inflációs ráta a központi bank célkövetése és a háztartások várakozásai alatt alakult. Mindezek tovább nehezítették a svéd pénzügyi hatóság, a Finansinspektionen kockázatkezelési feladatkörét, ami önmagában tehetetlen a makroprudenciális politika alakításában.

A Finansinspektionen már meg is tett néhány műveletet a háztartási hitelek kockázatának a csökkentése érdekében: érvénybe léptette a jelzálogokra vonatkozóan az értékalapú adósságplafont, megnövelte a jelzálogok kockázatának relatív súlyát, megemelte a pénzügyi rendszer számára fontos bankok tőkére vonatkozó és likviditási előírását, valamint indítványozta, hogy a bankok személyre szabott amortizációs tervezeteket ajánljanak az ügyfeleiknek.

Az elmúlt években a központi bank kamatvágási politikájának köszönhetően az elfogadhatónál körülbelül 1,2 százalékkal magasabb munkanélküliségi ráta magas költségekhez vezetett az államháztartásban, amelyet a várakozások alatti inflációs ráta zéró körüli értéke növelt. Az inflációs célkövetés alulteljesítéséből kifolyólag, a kamatvágásnak köszönhetően két és fél év alatt a háztartások hitelállományának a reálértéke 5 százalékkal növekedett meg.

A várakozások alá süllyedt infláció közrejátszik a reáladósság bővülésében, mivel a hitelállományok konstrukciója az általános árszínvonal szintjére vonatkozik. Ezáltal hozzájárulhat egy bizonytalan pénzügyi helyzet kialakulásához, amely megnehezíti a szereplők számára az egyenlegeik feletti gazdálkodást. A tovább gyarapodó adósságterhek, az árak zuhanása iránti várakozás az aggregált kereslet csökkenéséhez vezethetnek, amely esést idéz elő az árszínvonalban is. Japán 1990-es évekbeli esete egy igazi iskolapéldája, hogy egy ilyesfajta spirálból nehéz lehet a kitörés.

A felépített érvrendszer alapján nehéz nem arra az álláspontra jutni, hogy a Riksbank kamatvágása a rossz monetáris politika Svédország számára.

Lars E. O. Svensson svéd közgazdász. A Stockholmi Egyetem professzora. Szakterülete a monetáris politika, nemzetközi kereskedelem és az általános egyensúlyelmélet.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200