brusszel


Kósa Lajos: Munkácsy fontosabb Seusonál!

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.07.11  12:13   
mail
nyomtatás
Debrecen polgármesterét, a Fidesz alelnökét kérdeztük arról, mit szól ahhoz, hogy a Munkácsy-trilógia nem marad együtt. Mint köztudott, hétfőn leakasztják a debreceni Déri Múzeum faláról a Krisztus Pilátus előtt című képet, mert annak lejár a bérleti szerződése, s visszaküldik Kanadába.
- Eredetileg gratulálni akartam, hogy sikerült együtt tartania a Munkácsy-trilógiát, de már csak sajnálatomat fejezhetem ki, hogy elveszítették ezt a játszmát.

- Még nem veszítettük el. A helyzet a következő: a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében elkülönítette a festmény megvásárlásához szükséges összeget, három szakértő felbecsülte az árat, s ekkor derült csak ki, hogy jogszabályt kell alkotni ahhoz, hogy az üzlet létrejöhessen. Nos, erre várunk most, remélem, rövid ideig.


- A Seuso-kincsek megszerzéséhez nem kellett jogszabály.
- Mert azokat jogi értelemben nem vettük meg.


- Az igazságügyi tárca szóvivője, Kaleta Gábor azt mondta lapunknak, nem feltétlenül kell az új jogszabály minden egyes műtárgy megvásárlásához.


- Én ebbe a vitába nem akarok belemenni.



- Csütörtökön a nap híre volt a Munkács-trilógia sorsa, mondhatni a vízcsapból is ezt folyt. Gondolta volna, hogy ekkora visszhangot, ilyen elemi erejű felháborodást vált ki a hír?
- Nem gondoltam, tudtam. Úgy tűnik, hogy a magyar emberek számára fontosabb a Munkács-trilógia, mint a Seuso-kincsek.

- Ön köztudottan sokat lobbizott a Munkácsy-trilógia egyben tartásáért, információnk szerint még a jegybank elnökét is felkereste ebben az ügyben. Afelől pedig nincsenek kétségeink, hogy a Fidesz ügyvezető alelnökeként Orbán Viktorral is szót váltott. Jelen állás szerint: eredménytelenül, a Krisztus Pilátus előtt című kép megy vissza Kanadába. Egyes politológusok mindebből azt a következtetést vonják le, hogy átrendeződnek a párton belüli erőviszonyok, Debrecen polgármestereként csökkent az érdekérvényesítő képessége.


- Ekkora hülyeséget még nem hallottam! Orbán Viktor is azt mondta, hogy fontos Magyarországnak a Munkácsy-trilógia, s Lázár János is a képzőművészetek nagy barátja. Akkor csökkent volna a magyar kormányfő érdekérvényesítő képessége?

- Hétvégén a nagy érdeklődésre tekintettel hosszabbított nyitva tartással fogadja a látogatókat a Déri Múzeum. Ön is megnézi a Munkácsy-trilógiát?


- Nem búcsúzom tőle. Remélem, hogy újból összeáll a Trilógia, csak átmenetileg vagyunk kénytelenek lemondani az egyik képéről. Feltekerik, elviszik, aztán visszahozzák hamarosan.


- Ha az Ön forgatókönyve válik valóra, akkor is károsodást szenved az óriás festmény, munkát adva a restaurátoroknak. Talán nem kellett volna taktikázni, kivárni az utolsó pillanatig.


- Higgye el, nem rajtam múlott.


- Remélhetőleg visszaszerzik, pontosabban megvásárolják még a nyár folyamán a Krisztus Pilátus előtt című képet, de a Munkácsy-trilógia három részből áll. A harmadik kép, a Golgota Pákh Imre műgyűjtő tulajdona.


- Azt a festményt is meg akarjuk vásárolni, erre kérem a magyar kormányt.

 

mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.