brusszel


Szorosabbá válik a BRICS-országok együttműködése

Figyelő Online
2014.07.12  16:21   
mail
nyomtatás
Konkrét döntéseket hozhat a jövő héten a fejlődő világ öt vezető országát tömörítő BRICS-csoport annak érdekében, hogy a szervezet keretét tartalommal is megtöltse. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítő szervezet kétnapos csúcsértekezlete kedden kezdődik a brazíliai Fortalezában.
Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a héten azt mondta, hogy a csúcsértekezleten a tagországok felállítják saját fejlesztési bankjukat és döntenek arról, hogy annak székhelye Sanghaj, vagy Újdelhi legyen.A létrehozandó bank tőkéje 10 milliárd dollár lesz és ezen felül további 40 milliárd dollárig vállalna kezességet.

Az 50 milliárd dollárt rövid időn belül 100 milliárd dollárra növelik és a közös bank várhatóan 2016-ban lát hozzá a hitelfolyósításhoz. A bank elsősorban az infrastruktúra fejlesztését finanszírozza majd a tagországokban.

A BRICS-országok ezen felül várhatóan megállapodnak egy 100 milliárd dolláros devizaalap létrehozásáról, amivel a devizapiacokat akarják stabilizálni, illetve ellensúlyozni szeretnék az amerikai Fed kötvényvásárlási programjának várható leállítását.

A tagok eredetileg 240 milliárd dolláros alapot szerettek volna, de ehhez nem jött össze elég pénz. Kína 41 milliárd, Brazília, India és Oroszország egyenként 18 milliárd, Dél-Afrika 5 milliárd dollárt fog beletenni az alapba.

Az orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy ez a két téma az, amikről a jövő héten minden bizonnyal döntenek, de lesz még számos olyan kérdés, amit csak elkezdenek tárgyalni, határozni csak később fognak.Oroszország januártól veszi át a BRICS soros elnöki tisztét.

Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója már erre az időszakra gondolva beszélt arról, hogy létre kell hozni a BRICS-országok energetikai szövetségét. Ennek keretében felállítanák a tagországok energiabiztonságát célzó közös - ahogy fogalmazott - "üzemanyagtartalék-bankját", és megalapítanák a BRICS energetikai intézetét, amely a világ szénhidrogénpiacának eseményeit követi és elemzi.

Jurij Usakov szerint szükség van még az öt tagország vezető egyetemeit érintő konglomerátum felállítására is, különös tekintettel a közgazdasági és a technológiai szakokra.Az orosz elnöki tanácsadó bejelentette, hogy a legközelebbi BRICS-csúcsot az oroszországi Ufa városában rendezik jövőre, július 9-10 között.

A BRICS-országokban él a Föld népességének 40 százaléka, a 2000-es 16 százalékról 2010-re 25 százalékra emelkedett részesedésük a világ GDP-jéből.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.