brusszel


Országos szűrővizsgálat a Hepatitis világnapon

Figyelő Online
2014.07.24  12:31   
mail
nyomtatás
A betegeket ért hátrányos megkülönböztetés oka sokszor a betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya. Ez ellen szeretne fellépni a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) a július 26-i Hepatitis világnapon, amely során országos szűrő és felvilágosító kampányt is szervez.
A 2003-ban alakult betegszervezet célul tűzte ki, hogy ezen a napon több különböző eszközzel segíti a vírusfertőzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítését. Kérdőív segítségével szűrik a fertőzés szempontjából magas rizikócsoportba tartozókat, akiknél ujjbegy teszt segítségével HCV ellen termelődött ellenanyagot vizsgálnak. Pozitív esetekben felvilágosítják a beteget és Hepatológiai Centrumba irányítják, melyből 33 van országszerte. A felhíváshoz 15 helyszín csatlakozott, így ezen a napon országszerte lesznek szűrő és felvilágosító programok: Budapest, Székesfehérvár, Ajka, Szombathely, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Eger, Miskolc. Csopakon csatlakoznak a Balaton körül járó szűrőbusz programjához.


Miért fontosak a hepatitis vírusok?
A hepatitis A és E vírusok csak akut májgyulladást okoznak, krónikus májbetegség nem alakul ki. A hepatitis B és C vírusfertőzések jelentős népegészségügyi problémát jelentenek világszerte, közel 500 millió ember fertőzött. Mindkét vírus krónikus májgyulladást, májzsugort és májrákot okozhat. A hepatitis B vírust 1969-ben fedezték fel, évtizedek óta szűrik a vér és vérkészítményeket. Hazánkban az 1985 után született gyermekek 14 évesen kötelezően megkapják a védőoltást.

Az alattomos hepatitis C vírus
A legnagyobb problémát világszerte a hepatitis C vírus (HCV) jelenti (1.ábra). Ezt a vírus 1989-ben fedezték fel és csak 1992 óta szűrik a vérkészítményeket. Aki ezt megelőzően vért vagy vérkészítményt kapott, nagyobb műtétje volt, megkaphatta. Amikor valaki fertőződik, az esetek nagy részében nem okoz tipikus, sárgasággal járó akut májgyulladást. A betegek 50-80%-nál ezt követően idült májgyulladás alakul ki, melynek szintén nincsenek tipikus tünetei. Gyengeség, fáradékonyság, jobb bordaív alatti fájdalomról számolnak be a betegek. Amennyiben a fertőzés nem kerül felismerésre és kezelésre, akkor 20 év múlva májzsugor, 30 év múlva májrák alakul ki. A HCV ellen védőoltás nem áll rendelkezésünkre.
Mivel a betegnek nincsenek tünetei, nem gondol rá sem a beteg, sem az orvos, hogy májbetegség zajlik. Legtöbb esetben véletlen laborvizsgálatnál derül ki. Időben történő kezeléssel a betegség progressziója megállítható, a beteg meggyógyítható.

Gondolni kell rá, szűrni kell, hogy időben állítsuk fel a diagnózist és kezdjük el a kezelést.

HCV szűrés célja

A HCV fertőzés szűrésének jelentősége azoknak a betegeknek a felkutatása, akik fertőződtek, de nem tudnak betegségükről. Cél a HCV fertőzés terjedésének megakadályozása, visszaszorítása, a fertőzött beteg gondozásba vétele, kezelése, a májbetegség progressziójának megállítása, a beteg munkaképességének visszaállítása, az egészségügyi költségek csökkentése (2.ábra) A szűrés fontosságát alátámasztja, hogy irodalmi adatok alapján a felismert fertőzöttek száma az elkövetkezendő évtizedben jelentősen nőni fog. A társadalmi méretű szűrőprogramokat az utóbbi időben rendelkezésre álló gyors antitest tesztek teszik lehetővé. Ezekkel gyorsan, nagyobb számú jelentkező leszűrhető. A szűrőprogramok indítását és a betegek felismerését támasztja alá az a tény is, hogy a HCV fertőzés a közeljövőben gyógyítható lesz.

 

Nyugat-európai adatok elemzése mutatja, hogy az átlagpopulációhoz képest a HCV fertőzöttek körében kétszeres az egészségügyi ellátásra fordított közvetlen költség illetve a közvetett költség, mely a munkából való kimaradás és a munkaidő alatti csökkent aktivitás következménye.

Kiket javasolt szűrni, kik tartoznak a rizikócsoportokba?
A HCV fertőzés szempontjából vannak olyan emberek, akiknél nagyobb valószínűsége van a fertőzés fennállásának. Közöttük említhetők a1992 előtt vért vagy vérkészítményt kapott, nagyobb orvosi beavatkozáson átesett betegek, a haemphyliások, a haemodializáltak, az egészségügyi dolgozók, az intravénás és intranasalis droghasználók, a tetoválással, testékszerrel rendelkezők, akiknek szexuális partner fertőzött, akiknek a családjában HCV fertőzött van, a HCV pozitív anya gyermeke, a HIV fertőzöttek, a magas májenzimmel rendelkező betegek Magyarországon jelenleg véradóknál, haemophyliásoknál, haemodializáltaknál nézik a HCV fertőzés fennállását, ezen kívül anti-HCV szűrés nincs.


Szűrés-felvilágosítás
A Hepatitis Világnapon a szűrés mellett felvilágosító programok is lesznek. A HCV fertőzéssel kapcsolatban nagyon sok a tájékozatlanság, a tévhit. A felvilágosítás nemcsak a betegek, hanem a lakosság körében is fontos. A szűrőprogramoknak akkor van értelme, ha a kiszűrt betegek eljutnak a területileg illetékes hepatológiai központokba, ahol gondozásba kerülnek és megkapják a szükséges kezelést. További információt a következő email címen kaphatnak: vimoregyesület@freemail.hu

Dr.Werling Klára, a VIMOR elnöke, a docens, SE II. számú Belgyógyászati Klinika docense

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.