brusszel


Olcsóbb hitel a kicsiknek

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.07.14  13:45   
mail
nyomtatás
Az európai bankok több mint fele bővítené a hitelkihelyezést a következő fél évben. A hitelezési kedv felfutásának a kis- és középvállalkozások lehetnek a legnagyobb nyertesei - derül ki az EY legfrissebb iparági felméréséből.
Az európai bankok több mint fele bővítené a hitelkihelyezést a következő fél évben. A hitelezési kedv felfutásának a kis- és középvállalkozások lehetnek a legnagyobb nyertesei, ebben a szegmensben enyhítenének leginkább a jelenlegi feltételeken a pénzintézetek - derül ki az EY legfrissebb iparági felméréséből.

„Az EY felméréséből is egyértelműen kiderül, hogy európai szinten már egyre optimistábbak a pénzintézetek mind a gazdaság egészét, mind a saját teljesítményüket tekintve. A kép azonban sokkal árnyaltabb ennél, hiszen jelentős különbségek vannak a nagyobb és a kisebb vállalatok között. Amíg a nagybankok már a teljesítményük javulásával és a hitelezés bővítésével számolnak, addig a kisebbeknek továbbra is arra kell koncentrálniuk, hogy tőkeszintjüket optimalizálják. A szektorra azonban általánosan igaz az, hogy a bankoknak folytatniuk kell az átalakítási lépéseket, hogy hosszú távon is stabilan biztosítani tudják sikerességüket" - mondta Seregdy Tamás az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója.

A megkérdezett banki döntéshozók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pénzintézetük növekedést segítő intézkedéseket tervez a közeljövőben. 51 százalékuk mondta azt, hogy bővíteni szeretné a hitelkihelyezést a következő hat hónapban, amely 7 százalékos növekedést jelent a fél évvel korábbiakhoz képest. A hitelezési kedv felfutásának a kis- és középvállalkozások lehetnek a legnagyobb nyertesei, ebben a szegmensben enyhítenének leginkább a jelenlegi feltételeken a pénzintézetek - derül ki az EY felméréséből, amelyben 11 európai piac mintegy háromszáz vezető banki tisztviselőjét kérdezték meg. Magyarország nem szerepelt a vizsgált piacok között.




Egyre optimistábbak a bankok

A megkérdezettek 64 százaléka bizakodó a gazdasági fellendülés tekintetében, amely tíz százalékos növekedést jelent a fél évvel korábbihoz képest. A válaszadók többsége, 56 százaléka lassabb fellendüléssel számol, míg 8 százalék szerint jelentős javulás várható - mutat rá az EY európai felmérése.

A pénzintézetek tisztviselőinek 60 százaléka arra számít, hogy javulni fog bankjuk pénzügyi teljesítménye a következő fél évben. A válaszadók fele visszafogott bővüléssel számol, tíz százalékuk azonban jelentős növekedést tervez - mutat rá a jelentés.

 

Lassul a szektor átrendeződése

A fél évvel korábbiakhoz képest kevesebb pénzintézeti vezető nyilatkozott úgy, hogy bankja értékesítést vagy felvásárlást tervez. 45 százalékuk mondta azt, hogy a következő hat hónapban nem tesznek ilyen lépéseket, amely 7 százalékos emelkedés a hat hónnappal ezelőtti adatokhoz képest - mutat rá a felmérés.


Az Európai Banki Barométerről

Az Európai Banki Barométer az EY évente kétszer megjelenő elemzése. Az ötödik éve elvégzett felmérésben 11 európai ország mintegy háromszáz pénzügyi szervezet tisztségviselőjét kérdezték meg online és telefonon. A felmérésben a következő piacok vettek részt: Ausztria, Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, és a skandináv államok.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200