brusszel


Tőkét adnak sokaknak

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.07.23  08:00   
mail
nyomtatás
Év végére a 9 milliárd forintot is elérheti az uniós pénzből működő, állami kezelésű Széchenyi Tőkealap által kihelyezett összeg. Eddig hatvan befekteteési döntést hoztak, de 2015 végére mér 12 milliárdra nőhet a kihelyezés, ami mintegy 90 befektetést jelent majd.

Nyoma sem volt nyári munkahelyi lötyögésnek július elején a Széchenyi Tőkealapnál (SZTA). Minden zugban és sarokban folyt egy-egy befektetés véglegesítése. Csuhaj V. Imre igazgatósági elnök is ottjártunkkor írt alá több tucat, a befektetési döntésekhez szükséges dokumentumot.

Az SZTA eddig kevés híján 5 milliárd forintot helyezett ki, további 2,7 milliárdról pedig már igazgatósági támogató döntés született. Ez év végére az előbbi mutató 9 milliárd forintra emelkedhet, amellyel a Széchenyi lesz a legnagyobb kockázati tőkealap Magyarországon.  Július közepéig 44 tőkebefektetést hajtottak végre, de a már elbírált, még alá nem írtakkal együtt ez a szám 60-ra rúg. „Szabályaink szerint 2015 végéig 12 milliárd forintra nőhet a kihelyezett összeg, amit szeretnénk is kihasználni" - árulja el Csuhaj V. Imre.

A Széchenyi modellje számos ponton eltér a Jeremie-tőkealapokhoz képest. A legfontosabb ezek közül a hozamelvárás: a Jeremie-befektetőkre jellemző éves 25-40 százalék helyett az SZTA megelégszik 10-12-vel. Ez informatikai és más startupoknál sem megy 15-20 százalék fölé, ami jellemzően fele a Jeremie-alapok tőkeköltségének.
Igaz maga a céltársaság vagy annak vezetése is vállalhatja 3-5 éven belül a Széchenyi tulajdonának kivásárlását, a hozammal növelve. A két konstrukció, azaz a Jeremie (plusz a privát alapok) és az SZTA csomagjai direktben nem összehasonlíthatók, mert más a megközelítés, akárcsak a keretfeltételek.

A tőkealap igyekszik a portfóliócégei közötti szinergiákat kihasználni, a kapcsolatokat megerősíteni. Terveik közt szerepel egészségügyi, fém- és kreatív ipari klaszterek megszervezése. Emellett az egyik befektetési konstrukcióhoz kapcsolódva egy induló vállalkozásokat inkubáló modellt is segítenek.

Az SZTA legalább három évre száll be egy cégbe, a jellemző időtáv 4-5 év, a maximum 5,5. Mindig kisebbségi, jellemzően 30-35 százalékos tulajdonrészt kér, illetve akad kisebb, 20 százalék körüli részesedése is.


További részletek előfizetői hozzáféréssel, vagy a Figyelő 2014/29-ik számában olvashatók, amely július 17-étől, csütörtöktől kapható.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200