brusszel


Tabletet 30 ezerért, ugyan már!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.07.21  16:17   
mail
nyomtatás
Húsz-harmincezer forintért csak kompromisszumos gép van, de 40-60 ezertől már lehet márkás, üzleti célokra is alkalmas tabletet venni. Az igazi csúcsot persze az Apple iPad jelenti, de immár a Samsung szintén prémium szériát jelentett be, és a tajvani s kínai nagy brandek is szorongatják a két cégóriást. Körképünkből kiderül, hogyan érdemes a minőségi tábla PC-k közül válogatni.
A laptopok egy üzleti tárgyaláson, utazáson vagy konferencián alaposan háttérbe szorultak. Az egyszerűbb feladatokra szinte minden üzleti döntéshozó a sokkal könnyebb, akár egy teljes napig töltés nélkül használható, egyszerűen kézbe kapható tabletet használ.

Aki azonban viszonylag kevéssé tájékozódik a készülékfronton, kizárt, hogy könnyen dönthet: elképesztő választékkal találja ugyanis szemben magát. Csak nálunk közel 1100-féle (!) tablet PC-t sorol fel az egyik vezető ár-összehasonlító oldal. E kínálatnak a tizedét is lehetetlen lenne felmérni.

Az Apple-termékek közül a mélyebb zakó- vagy kabátzsebbe még - jó esetben - elrejthető iPad Mini régebbi, valamint újabb és szebb kijelzős (Mini 2, Retina) változata jöhet szóba. A nagyobb formátumból pedig jelenleg négyféle tízcolos (25 centis) képátlójú iPad kapható, ezekből kettestől (iPad 2) ötösig (iPad Air) terjed a modellpaletta. Persze, ha a hat közül sikerül a pénztárcának és az igényeknek megfelelőt kiválasztani, akkor is el kell dönteni, hogy 16, 32 vagy 64 gigabyte-os változatot, illetve a csak wifis vagy mobilszolgáltatói széles sávú (3G, 4G) kiszerelésű gépeket igényeljük-e. Sajnos emellett az almás cég modelljeinek memóriája kártyával nem bővíthető, árképzésük pedig e téren eléggé problémás, már a 32 GB-os verziók sem olcsók, de a 64 gigás modellek pimaszul drágák. Így már a legolcsóbb, régi iPad Mini 16 és 32 gigabyte-os változata között is legalább 15 ezer forint az árkülönbség.





Szintén könnyű a választás a Nokia-Windows telefonok híveinek. Az említett árvadász oldalon a közel 1100-as tabletszám rögtön 80 alá esik, ha a windowsos gépekre szűrjük a találatokat. Ez pár okos szűrőfeltétel (képméret, ár, a 3G megléte) megadásával még tovább csökkenthető. Itt is el kell mondani: nem igazán érdemes egy windowsos Nokia mellé egy iPad vagy épp egy Androidot futtató táblagép megvásárlása, hiszen a Windows 8-as telefonokból (és noteszgépekről) ismerős csempés kezelés mellett a kompatibilitással, beállításokkal sem lesz gond.




Ráadásul a legtöbb windowsos táblagép a noteszekkel és az asztali gépekkel is probléma nélkül szinkronizál. Nem lesznek rosszul megnyíló, nem szerkeszthető dokumentumok, és a levelezés vagy a naptárak beállításához sem kell tapasztalt informatikus. E téren az Acer, az Asus, a Dell, a Lenovo és a Toshiba már egy középkategóriás telefon áráért, azaz 60-90 ezer forintért minőségi ajánlatokkal bombáz minket. Itt árbeli prémiumot csak a 8 colosnál nagyobb készülékekért kérnek.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200