brusszel


Elmaradt a várakozásoktól a lengyel ipari termelés

Figyelő Online
2014.07.17  16:34   
mail
nyomtatás
A várakozásoktól elmaradó mértékben nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest a lengyel ipari termelés a nemzeti statisztikai hivatal, a GUS csütörtökön közzétett adatai szerint.
Júniusban 1,7 százalékkal nőtt a lengyel ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, lényegesen kisebb mértékben a PAP hírügynökség által végzett felmérésben a szakérők által jelzett 3,4 százaléknál.

Az előző hónaphoz képest júniusban 0,1 százalékkal csökkent a lengyel ipari termelés.

A PAP által megkérdezett szakértők 1,4 százalékos növekedést vártak.

Az éves termelői árindex júniusban 1,7 százalékkal csökkent, szemben az elemzők által várt 1,6 százalékos csökkenéssel. Az előző hónaphoz képest a termelői árak a várakozásoknak megfelelően nem változtak júniusban."Hidegzuhany mindazoknak, akik kizárták a további kamatvágások lehetőségét. Az adat a jegybank monetáris tanácsát is feltehetően meglepetésként érte. A második negyedévi növekedés valószínűleg gyengébb lesz a vártnál.

A rosszabb adatoknak valamilyen euróövezeti oka lehet. Elképzelhető, hogy a német gazdasági növekedés lassult a második negyedévben" - értelmezte a várakozásoktól lényegesen eltérő júniusi adatokat Ernest Pytlarczyk, az MBank vezető közgazdásza."Kiábrándítóak az adatok, messze elmaradnak a várakozásainktól, ami arra utal, hogy a gazdaság gyengébb teljesítményt mutat, mint ahogy azt gondoltuk" - mondta a BZ WBK közgazdásza Marcin Luzinski. "Az csak az elkövetkező hónapokban derül majd ki, hogy átmeneti jelenségről van-e szó" - tette hozzá."

Az adatok alapján valami nagyon nincsen rendben, ahogyan az exportorientált szektorok lassulásán is látszik. Egy euróövezeti fellendülésnek elméletileg támogatnia kellene a lengyel gazdaságot. A jegybank monetáris tanácsa számára igazából a második negyedévi GDP-növekedés lesz mérvadó, de a mostani ipari termelési adat alapján esetleg már indokoltnak tarthat egy kamatcsökkentést" - fogalmazott.

A BGK közgazdásza, Tomasz Kaczor szerint a korábbi gazdasági adatok alapján már sejteni lehetett, hogy romolhat a gazdasági aktivitás júniusban, de hogy ennyire, arra nem lehetett számítani. Valószínűleg beérett a kereslet - elsősorban a külföldi - néhány hete érzékelhető csökkenésének a hatása - mutatott rá.

A helyzet azonban valójában nem annyira rossz, mint ahogy az adatok alapján elsőre tűnik - tette hozzá. Az ipari termelés visszaesését elsősorban a bányászat teljesítményének csökkenése okozta, míg a feldolgozóipar kissé javult.

A legfontosabb azonban az, hogy szezonális kiigazítással az ipari termelés 0,4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, éves bázison pedig 2,1 százalékkal emelkedett, ami nagyjából megfelel a májusi 2,5 százaléknak. Mivel a szezonálisan kiigazított adatok pontosabban tükrözik a fundamentális folyamatokat, a mostani adatokat mi inkább semleges, a növekedési ütem stabilizálódására utaló jelnek tekintjük - nyomatékosította a BGK közgazdásza.

"Véleményünk szerint az adatok nem esnek majd latba a monetáris tanács következő kamatdöntő ülésén. A piac azonban a korrigálatlan adatok alapján kamatvágást fog várni a jegybanktól" - mutatott rá Tomasz Kaczor.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.